De prisades för sitt entreprenörsskap: ”Jag är både förvånad och väldigt glad”

De prisades för sitt entreprenörsskap: ”Jag är både förvånad och väldigt glad”

Mahziar Namedanian och Andreas Wilhemsson vann båda ICA:s Entreprenörspris i hård konkurrens.

Östgötasvamp, som odlar svamp berikad med D-vitamin och Ljusgårda, som vertikalodlar grönsaker är vinnare av ICAs Entreprenörspris 2019.
”Jag är både förvånad och väldigt glad över den här utmärkelsen”, säger Mahziar Namedanian, Östgötasvamp.

ICAs Entreprenörspris delas ut för andra året i rad och syftar till att uppmärksamma entreprenörer i hela Sverige. Priset delas ut i två kategorier: Årets Lokala hjälte, som går till en entreprenör som varit med och utvecklat sitt närområde och Årets Hälsoentreprenör, som går till någon som bidragit till förbättrad folkhälsa.

Otroligt kul att visa att vi på landsbygden också kan.

Efter närmare 300 nomineringar och 11 000 röster online, har juryn och svenska folket enats om en vinnare per kategori:

Årets lokala hjälte 2019 är Andreas Wilhelmsson, Magnus Crommert, Christoffer Barath och Erik Lundgren med företaget Ljusgårda, som odlar grönsaker vertikalt. Att odla vertikalt kan låta som science fiction, men är något Ljusgårda inte bara gjort till verklighet, utan även har ambition om att göra storskaligt.

”Efterfrågan har varit betydligt större än vi kunnat tro”

I Tibro odlar de tonvis med ruccola, jordgubbar och dill året runt på vertikala ställningar som möjliggör 99 procent mindre vattenanvändning jämfört med traditionellt jordbruk. Den första prototypen för den vertikala odlingen byggdes i ett garage, innan företaget tog över en 7000 kvadratmeter stor lokal som tidigare använts för träindustri. Ljusgårda har idag nio anställda.

Vill du veta mer om ICA:s Entreprenörspris och vinnarna? Läs här!

”Inomhusodling är en ny bransch och nya branscher tenderar att dras till startupcenter som Stockholm. Just därför är det otroligt kul att visa att vi på landsbygden också kan!”

”Efterfrågan och intresset för vår produkt har dessutom varit betydligt större än vad vi kunnat tro. I grunden har vi gjort det Ted Gärdestad sjunger om – vi har tagit sol, vind och vatten och placerat det i en inomhusmiljö”, säger Andreas Wilhemsson, Ljusgårda.

Odlar svamp för att motverka D-vitaminbrist

Årets hälsoentreprenör 2019 är Mahziar Namedanian, som startat Östgötasvamp, ett företag som odlar D-vitaminberikad svamp inomhus i Linköping. Många svenskar får i sig mindre D-vitamin än rekommenderat och under vinterhalvåret är det extra viktigt att tillsätta vitaminet via kosten för att tillgodose kroppens behov.

Ett erkännande som betyder mycket för oss.

Mahziar kommer ursprungligen från Iran och startade Östgötasvamp 2015 efter insikten att bara en liten del av svampen som såldes i Sverige även odlades här. Han köpte tillsammans med fyra vänner en gammal kycklingfarm som de byggde om själva och skapade ett avancerat system för inomhusodling, som kontrollerar bland annat luftfuktighet, temperatur, koldioxidhalt och syre. Under 2019 kommer bolaget att producera 18 ton svamp per vecka.

”Jag är både förvånad och väldigt glad över den här utmärkelsen. Vi håller just nu på att utveckla antioxidantberikade svampar och att uppmärksammas i detta skede är väldigt positivt. ICA är dessutom en viktig distributör och priset innebär ett erkännande som betyder mycket för oss”, säger Mahziar Namedanian, Östgötasvamp.

”Hoppas att vår uppskattning ger vinnarna kraft”

På ICA Gruppen är man glada och stolta över att kunna främja de här företagarnas verksamheter.

Läs mer om ICA:s Entreprenörspris här!

”Vinnarna verkar i samma entreprenörsanda som ICA-handlarna. De har ett starkt engagemang för sitt lokalområde och de strävar efter att förbättra folkhälsan på det sätt de kan. Det är tufft att starta ett nytt företag och vi hoppas att vår uppskattning ger vinnarna kraft och energi att fortsätta med sitt entreprenörskap”, säger Per Strömberg, vd för ICA Gruppen och ordförande för ICAs Entreprenörspris jury.

ICA Entreprenörspris jury består av:

Prins Daniel, Ashkan Pouya, entreprenör och styrelseordförande för Serendipity Innovations, Sara Rosengren, professor vid Handelshögskolan i Stockholm, Anders Källström vd Lantbrukarnas Riksförbund, Mai-Lis Hellenius, professor vid Karolinska Institutet, ICA-handlaren Linda Holmström från Nyköping, och Per Strömberg, vd ICA Gruppen.

Läs fler artiklar
LÄS MER