Postnords vd Håkan Erikcsson får lämna

Postnord
Postnords vd Håkan Erikcsson får lämna

Håkan Ericsson, vd Postnord. Foto: TT

Finwire / Breakit

Postnords vd Håkan Ericsson får lämna bolaget.

Klockan åtta på tisdagsmorgonen kom beskedet från Postnords styrelse – koncernchefen Håkan Ericsson petas från sin post.

Enligt Postnords styrelseordförande Christian Jansson behövs ny energi i bolaget. Han säger att styrelsen och Håkan Ericsson gemensamt har kommit fram till att det blir för tungt för honom att ladda om och ta tag i bolagets stora omställningsarbete. 

"Hur mycket energi tror du att man har efter fem år av vansinnigt hårt slit? Och nu blir det ännu tyngre", säger han till Breakit. 

Beskedet hade inte föregåtts av några spekulationer om att Håkan Ericsson skulle sitta löst men samtidigt är Postnord nästan konstant i skottgluggen för kritik. Bolaget befinner sig i en tuff omställningsprocess där traditionell brevdistribution hela tiden minskar. Postnords rörelseresultat har också rasat de senaste åren och ifjol gjorde bolaget en rörelseförlust på 855 miljoner kronor. Omsättningen stod samtidigt i princip stilla på cirka 37 miljarder kronor.

Men enligt Christian Jansson är petningen av Ericsson inte kopplad till bolagets brakförlust 2018.

"Nej, det har överhuvudtaget ingen koppling. Den stora förlusten är en produkt av att vi har avvecklat massor av statstjänstemän i Danmark med fantastiska villkor."

Håkan Ericsson själv kommenterar beslutet så här:

"Jag är stolt över att ha lett ett omfattande förändringsarbete tillsammans med alla medarbetare på Postnord de senaste dryga fem åren. Grunden för nästa fas i detta arbete är på plats, och det är nu rätt tid att lämna över till ett nytt ledarskap". 

I samband med detta har Postnord inlett processen med att hitta en ny koncernchef. Under tiden kliver nuvarande Sverigechefen Annemarie Gardshol in som tillförordnad vd. Hon kvarstår i sin roll som Sverigechef medan hon agerar som vd åt hela Postnord.

Det blir också ett byte på finanssidan. Nuvarande finanschefen Gunilla Berg lämnar och ersätts av Lena Larsson som tillförordnad finanschef. Lena Larsson är idag Head of Group Business Control.

Postnord siktar på att ha en permanent vd och finanschef på plats senast kring årsskiftet.

Uppsägningen av Håkan Ericsson kostar 14 miljoner kronor och Gunilla Berg drygt 5 miljoner.

Läs fler artiklar
LÄS MER