EU vill förbjuda vegoburgare – Oumph slår tillbaka mot nya namnförslaget

Food for progress mat
EU vill förbjuda vegoburgare – Oumph slår tillbaka mot nya namnförslaget

Foto: Istockphoto/press

Towe Boström

Reporter

Oumph...Disc?

De vegetariska alternativen till kött blir allt populärare, något vi precis tagit tempen på i vår podd.

Vegetariska Oumph, som är ett köttliknande sojaproteinet, är ett exempel som gjort succé på marknaden. Bolaget bakom Oumph, Food For Progress, har tagit produkterna ut i världen och erbjuder dem i olika former och smaker. Som ”Oumph Burger” exempelvis – men nu kan det bli förbjudet att kalla burgaren för just burgare.

Enligt ett nytt förslag i EU:s jordbruksutskott kan vegetariska produkter komma att förbjudas från att ha köttliknande namn, rapporterar The Guardian. Det här innefattar allt från vegetariska korvar till sojabiffar och hamburgare. Ett förslag som kommit upp är att kalla burgare för ”Veggie discs”, vilket bland annat betyder skiva eller platta på svenska.

Oumph var inte sena med att reagera, och postade ett inlägg på Facebook där man döpt om ”Oumph Burger” till ”Oumph Disc”.

”EU vill förbjuda användandet av ”burgare” för vegetariska produkter. Tack så mycket EU för det utmärkta rådet att kalla det ”disc” istället”, skriver  Oumph på Facebook.

 

Följarna var inte sena med att reagera.

”Disc fungerar inte! Vänta bara tills skivbolaget får höra det här”, skriver en person.

”Lite för sent för aprilskämt?”, frågar sig en annan

Det var i dagarna som EU:s jordbruksutskott röstade för ett förslag om att vegetariska produkter inte ska få marknadsföra sig med namn som används för att beskriva köttprodukter.

Éric Andrieu, som hanterar frågan i utskottet, säger att  varumärken borde se det här som en chans att göra ett avtryck.

Samtidigt ifrågasätter andra drivkrafterna bakom förslaget.

”Misstanken är att det här kommer från köttindustrin som har panik över att unga människor slutar äta kött”, säger Molly Scott Cato, som sitter i utskottet.

Förslaget ska upp för fler omröstningar innan det kan bli verklighet.

Läs fler artiklar
LÄS MER