Sök

Drottningen av riskkapital fick mig att våga ta steget fullt ut

Lundells vecka

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell har smakat på framtiden.

Precis som alla andra har jag under våren drabbats av en rätt svårartad klimatångest.

I jobbet reser jag nästan aldrig så någon flygskam lider jag inte av, men med maten är det värre. Extra mycket har mitt dåliga samvete gnagt kring köttet. Den rekommenderade veckoransonen (100 gram rött kött) har knappt täckt min dagliga konsumtion.

I alla fall fram tills nu. För steg för steg har jag faktiskt börjat välja bort köttet till förmån för fisk och vegetariska alternativ.

Och när jag käkade lunch häromdagen med Jessica Schultz nådde jag plötsligt en ny nivå i mitt nya, mer klimatsmarta liv.

Det var då jag testade fuskkött för första gången. Alltså inte ett sånt där smaklöst substitut som redan funnits i frysdiskarna under ett gäng år. Nej, vi snackar om 100 procent växtbaserade, blödande vegoburgare. En produkt som nu på allvar försöker ta upp kampen med den äkta hamburgaren.

Hade det inte varit för Jessica Schultz så hade jag garanterat aldrig tagit min första tugga (glöm inte att jag är en trist gubbe i grunden). Det var hon som sålde in konceptet till mig – inte bara rent smakmässigt utan minst lika mycket affärsmässigt.

Och en pitch från Jessica Schultz är inget jag nobbar i första taget. Enligt mitt tycke är hon Sveriges okrönta riskkapitaldrottning. Hon är idag partner på Northzone som förvaltar över 10 miljarder kronor investerat i techstjärnor som Spotify, Klarna och Na-kd. Dessutom har Jessica Schultz grundat matkassebolaget Hello Fresh som nyligen passerade 13 miljarder kronor i omsättning.

Ett hyfsat cv med andra ord och till på köpet en riktigt trevlig person.

Jessica Schultz pitch gick förenklat ut på att marknaden för mat är en av de största i världen men att i princip all storskalig innovation hittills skett sent i värdekedjan (matkassar, matleveranser, mataffärer). Nu kliver entreprenörer på allvar in också i början av värdekedjan och innoverar fram nya produkter som till exempel växtbaserat kött.

Det är anledningen till att Jessica Schultz och andra tunga investerare som Niklas Zennström, Bill Gates och Google gillar segmentet.

Min vana trogen följer jag blint dit stjärninvesterarna stoppar sina pengar. Räkna därför kallt med att ni kommer få läsa och höra mer om det här på Breakit framöver.

Men först en snabbrecension av fuskburgaren: Första känslan är att det här är ju nästan som en vanlig burgare både till konsistens och smak. Men bara nästan. Det är något som skaver lite, lite grann.

Fast det är jag beredd att ta till förmån för klimatet. Jag ger en trea på min femgradiga betygsskala.

Trevlig helg!

Veckans pitch-objekt: Johan Brenner. Riskkapitalveteranen från Creandum var på plats när vi körde vårt event Beauty & Fashion tech. I pausen hiss-pitchade ett gäng entreprenörer sina projekt på Johan som villigt lyssnade och bokade in uppföljande möten. Själv stod jag brevid och myste. Jag älskar när Breakits event blir en knytpunkt för nya potentiella affärer!

Veckans hiss-pitch: Camilla Björkman. Jag har hört en hel del rappa och kärnfulla pitchar i mina dagar – men sällan en sån här tajt och bra som Breakits affärsutvecklingschef Camilla Björkman levererade i veckan. Spana in direkt!

Veckans styrelsetant: Anna Frick. På Beauty & Fashion tech fick jag också stifta bekantskap med styrelseproffset Anna Frick (Svea Ekonomi, Odd Molly, Leo Vegas, Fortknox med flera) . Vi hann bara snacka  några minuter men på den korta tiden fick jag flera både kul och spännande insikter från styrelserummen. Själv titulerade Anna Frick sig självironiskt numera som ”styrelsetant”. Detta efter att hon rekryterats in till ett börsbolag med motiveringen att ”du är den enda styrelsetant jag känner”. Jag ser verkligen fram emot lunchen jag bjöd in Anna Frick till.

Veckans stjärna: Lili Assefa. På Beauty & Fashion tech presenterade vi henne som PR-drottning men efter att hört hennes story tror jag att vi snart bör döpa om henne till mode-drottning. Hennes strategi att bygga upp en grupp av flera heta klädmärken skapar stora synergier och jag har tydligt på känn att Lili Assefa har något riktigt stort på gång.

Veckans petning: Stefan Lundell. Lili Assefa gjorde ett så bra jobb på scen att vi kände att hon bara måste vara med i det efterföljande panelsamtalet på Beauty & Fashion tech. Därför fick jag kicken som paneldeltagare en kvart innan samtalet kickades igång. Bara att bita ihop!

Veckans hintare: Måns Ulvestam. I torsdags sprang jag på Acast-grundaren Måns Ulvestam på gatan. Då frågade jag givetvis när den där omtalade börsnoteringen i poddplattformen skulle ske. Själv tror jag fortfarande att någon större industriell spelare som till exempel Spotify kommer sluka Acast innan de hinner till börsen. Måns Ulvestams svar till mig indikerar dock inte att jag kommer få rätt: “Jag vet när noteringen kommer men det tänker jag inte säga till dig”, sa han med ett snett leende. Vi jagar vidare efter ännu klarare besked.

Läs mer