Sök

Breakit testar: Därför behöver du inte köpa en smartklocka - än

SamsungHuaweiApple Watch

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Det är välkänt bland tekniknördar att de första versionerna av nya fenomen sällan går att använda precis som man har tänkt sig. Det gäller allt från bilar till smartphones - och nu även smartklockor.

Nästan två år har gått sedan världens techjättar började lansera första generationen av sina olika smartklockor. Mycket har hänt med funktionaliteten sedan dess. Men har det hänt tillräckligt mycket?

Vi har tagit reda på om du faktiskt behöver en smartklocka.

För vårt test har jag under en vecka fått låna andra generationen av Motorolas smartklocka Moto 360. Redan från första början måste ett viktigt beslut fattas: Det är inte vilken hand klockan ska vara på - utan vilken telefon den ska synkas med.

Jag har två val. En Iphone 6 och en One Plus 1. Den ena med operativsystemet IOS och den andra med Cyanogen, som är en slags modifierad version av Android.

Varför är valet avgörande? Funktionaliteten skiljer sig beroende av vilken telefon man väljer att koppla ihop klockan med. Vissa appar fungerar bara med Android, eller i mitt fall Cyanogen. Jag bestämmer mig för att köra med min One Plus. Ska man testa något får man väl ändå göra det fullt ut.

Direkt när jag tar på mig klockan känner jag mig ungefär 50 procent coolare. För en technörd är det ingen ny känsla egentligen. Det är samma sak varje gång man packar upp en ny smartphone, dator eller vilken som helst annan pryl som behöver laddas med jämna mellanrum.

För att vara en smartklocka ska man ändå ge Moto 360 att den är riktigt snygg.

Utseende är såklart en smaksak men jag personligen föredrar en rund skärm och riktiga läderremmar framför en fyrkantig skärm och plast- eller metallrämmar som är standard på de flesta smartklockor som finns på marknaden.

Batteritiden fungerar bra för mitt användande. Första dagen tog det såklart snabbt slut. Men det har dels med att göra att alla appar man redan har på telefonen ska in i klockan också, och dels för att man i början petar på skärmen precis hela tiden.

Enligt Motorola håller batteriet mellan ett och två dygn. Det stämmer ganska bra även för en person med ett tjugotal sociala medier och nyhetsappar som skickar pushnotiser mer eller mindre konstant.

Första generationen smartklockor har haft en central brist i form att de dränerar telefonen på batteri. Men det verkar inte vara något större problem med Moto 360.

Ibland skulle man nästan, tro det eller ej, önska att batteritiden var kortare. Jag märkte redan dag två att det blev svårare att vara fokuserad i konversationer med andra. För en människa som till stora delar jobbar med att göra intervjuer blir det såklart ett problem.

Att ta fram telefonen under ett samtal med en kompis eller en intervju med en vd på ett företag känns oftast inte aktuellt, men när det plingar i klockan har jag inte viljestyrka nog att låta bli att titta.

Men sedan till den kanske viktigaste frågan: Vad ska man ha den till? Och borde man köpa den? För min del blir de korta svaren “knappt något” och “nej”.

Om man börjar med den första frågan så kan man väl säga att det finns en anledning till att smartklockor i dagsläget marknadsförs som modeprodukter.

"Jag ska ju ändå bara snegla på den i ögonvrån", tänker jag och placerar handen mer eller mindre rakt framför ansiktet på min samtalspartner. "Talk to the hand", är bokstavligt talat beskedet man ger andra människor om man inte tänker sig för. 

Klockorna är inte tillräckligt smarta för att säljas enbart på funktionalitet än. På techmässorna pratas det om att man i framtiden ska kunna låsa upp både bil och hem med sin smartklocka. Man kan tända ljuset i vardagsrummet och sätta på kaffekokaren. Men det är just den där lilla biten “i framtiden” som blir så väldigt tydlig. Världen är inte riktigt redo för smarta klockor än.

För mig blev det bara ytterligare en pryl som plingade när något hände. När man inte kan göra annat än att stirra hjälplöst på klockan eller ta fram telefonen som vanligt för att agera känns det rent ut sagt lite meningslöst.

Men det fanns en liten ljusglimt.

Under testet hittade jag den briljanta appen Do. När jag installerade den fattade jag plötsligt exakt vad jag skulle ha klockan till. I appen kan man göra specialknappar där man kan aktivera en eller flera saker med en enkel knapptryckning.

Tänk följande: Att kunna lämna hemmet och bara behöva trycka på en enda knapp i sin klocka! "Lämna huset"-knappen som stänger av all elektronik åt dig och låser dörren samtidigt som den köper en biljett till bussen.

Folk som halvvägs till jobbet vänder hem för att kolla att kokplattan verkligen var avstängd blir ett minne blott. Men än så länge fungerar det inte eftersom klockan är smartare än alla de saker den är tänkt att styra i framtiden.

2015 är inte ett stort år för internet of things och således inte heller för smartklockan. Jag tänker inte köpa en.

Med det sagt så är jag bara halvvägs inne i målgruppen. De första versionerna av klockan riktar sig till "early adopters", det vill säga de som är först på det senaste.

Jag är förvisso en technörd som gillar nya prylar men min leksaksbudget är för liten för att köpa en smartwatch. Dessutom är jag fullständigt ointresserad av att räkna hur många steg jag har gått under dagen eller att följa min egen puls i realtid. Jag har inte heller något större intresse för mode och är därför inte benägen att köpa en klocka endast för att det är snyggt.

Borde du köpa en smartklocka? Det beror på.

Vill ha ett snyggare fitnessband som du kan prata med? Köp! Tänker du ändå köpa en klocka? Det kan lika gärna vara en smartklocka. Det är inte så stor skillnad i pris ändå.

Man kan säga så här: En smartwatch blir förmodligen årets julklapp till medelklassman, 47, som drömmer om att köpa motorcykel när ungarna flyttar ut.

Men vilken borde man köpa? För mig är valet hyfsat lätt. För det första vill jag inte att min klocka ska se ut som att den har en fet miniräknare inbyggd. Det utesluter egentligen mer eller mindre varenda klocka förutom Motorola och Huawei. Prisskillnaden mellan de två är försumbar och prestandan spelar mindre roll med tanke på den tidigare nämnda funktionalitetsbristen.

En kanske viktigare fråga är "Borde jag köpa en smartwatch 2016 eller 2017?". Då är svaret förmodligen ett rungande "Ja!". För något är trots allt på väg att hända.

Med Googles tv-sticka Chromecast kopplas tv:n och stereon till telefonen/klockan. Och smarta lampor finns redan att köpa. Enligt Business Insider kommer internet of things-sektorn att växa lavinartat de kommande åren. Antalet smarta prylar kommer enligt rapporten att dubblas från cirka 12 miljarder 2015 till över 25 miljarder 2017. Det är det ljuset man ska se smartklockor.

Så i år: En perfekt julklapp till hyfsat rika trendsättare. Nästa år: Årets julklapp för alla andra. 2017: Årets julklapp för mormödrar, folk med begränsad tillgång till 4G-nät och andra "late adopters".

Läs mer