Ad Nauseum vill lura annonsörer - genom att klicka på absolut allt

AdNauseum Adblocker programmatic
Ad Nauseum vill lura annonsörer - genom att klicka på absolut allt

Foto: Skärmdump

Jonas de Lange

Reporter

Den amerikanska tjänsten vill dränka ditt faktiska beteende i ett konstant brus av annonsklick.

Nu har tre amerikaner gått ett steg längre än vanliga annonsblockerare. De har tillsammans skapat ett tillägg till webbläsaren Firefox som, i bakgrunden, klickar på varenda annons som dyker upp i din webbläsare.

Tanken med programvaran är att göra det svårare för bolag att spåra ditt beteende på nätet. Genom att Ad Nauseum “klickar” på alla annonser åt användaren verkar det som att personen är intresserad av precis allt. På så sätt dränks det verkliga agerandet i bruset av klick och det blir svårare för bolag att spåra ens beteende.

På Ad Nauseums hemsida beskrivs tjänsten som ett verktyg för att förstärka användarens missnöje med annonsnätverk som inte tar hänsyn till användarens integritet. Tjänsten fungerar som ett kompliment till vanliga adblockers som filtrerar bort all reklam.

Vi har tidigare skrivit om den såkallade “Adblockerbomben” som är påväg att förändra annonsformaten på världens hemsidor i grunden. Även Ad Nauseum kan komma att röra runt ordentligt i annonsgrytan.

Över en längre tid har det varit vanligt att medier och sajter tar betalt per klick på annonser. Nu kan hela systemet urholkas fullständigt om Ad Nauseum blir mer utbrett. På kort sikt kan såklart klickandet öka för medierna men ur ett längre tidsperspektiv betyder det att man måste göra om betalningsmodellen helt och hållet om Ad Nauseum och liknande programvara ökar i popularitet.

Det har dessutom blivit allt vanligare att medier använder sig av det som brukar kallas för programmatiska annonser. Det är annonser som genereras automatiskt beroende av bland annat vilka sajter besökaren har varit inne på tidigare.

Annonsbyråerna som har baserat sin verksamhet på sådana annonser blir sannolikt bland de hårdast drabbade. På sikt kan de tvingas ändra sin affärsmodell helt och hållet.

Läs fler artiklar
LÄS MER