Grönska satsar mot Europa – får in Dinesh Nayar i styrelsen

GrönskaHållbarhet

Petter Olsson, Natalie de Brun Skantz och Robin Lee från Grönska och Dinesh Nayar. Foto: Press/TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

"Jag känner mig väldigt hedrad."

För fyra år sedan startade Grönska i en källarlokal i Hammarbyhöjden. Sedan dess har bolaget vuxit till en av Europas största vertikalodlare. Vertikalodling innebär att grönsakerna odlas i hyllsystem där de får energi från LED-lampor och näringslösning. Grönskas nya anläggning i Huddinge kan leverera 80.000 plantor i månaden. 

Nu satsar bolaget mot den globala marknaden och målet är att synas i matbutiker över hela Europa inom åtta år.

För att genomföra expansionen vässar man nu styrelsen. Som ny ordförande kommer Ingrid Landgren med en lång bakgrund i matjätten Orkla Foods in. 

Dessutom tar Fyndiq-grundaren Dinesh Nayar, Carolina Sachs, med bakgrund som generalsekreterare för Antonia Ax:son Johnsons stiftelse Axfoundation, och Oscar Uhrström, vd på Gourmet Foods klivet in i styrelsen.

“Det är en stor ära att få ha de här meriterade och erfarna människorna med oss och vi vet att de kommer bli en ovärderlig tillgång till Grönskas framtida utveckling” säger Grönskas vd Robin Lee. 

Dinesh Nayar, som lämnade sin operativa roll på Fyndiq under hösten, är imponerad av grundarna.

"Jag känner mig hedrad av att bli tillfrågad att hjälpa till och ta Grönska in i denna nya fas med fokus på uppskalning som bolaget går igenom." 

Förra året omsatte Grönska 1,35 miljoner och gjorde en vinst på 156.000 kronor.

Läs mer