Beskedet till Tessins sparare i Zenergy-krisen: "Ser väldigt förhoppningsfullt ut"

Zenergy Crowdfunding Bostäder
Beskedet till Tessins sparare i Zenergy-krisen: "Ser väldigt förhoppningsfullt ut"

Foto: Istockphotos.

Towe Boström

Reporter

Ljusning för spararna.

Vi har tidigare rapporterat om krisen i bostadsbolaget Zenergy som försattes i rekonstruktion i början av året. Zenergys dotterbolag har tidigare tagit in 17 miljoner kronor via crowdfundingplattformen Tessin till ett byggprojekt i Småland. Småspararna som har investerat via Tessin har riskerat att förlora sina satsade pengar. 

Under måndagsmorgonen meddelade moderbolaget Zenergy att de ska ta in närmare 26 miljoner kronor, varav 20 miljoner är säkerställt. Utöver det planeras ytterligare två riktade emissioner på åtta miljoner vardera. 

Vi ringde upp Johan Sölveland, som hanterar rekonstruktionen i Zenergy, för att höra hur det går med småspararnas pengar. 

Johan Sölveland förklarar att man arbetar på flera ”tårtbitar” för att hitta en lösning, återskapa återbetalningsförmågan och skapa finansiella förutsättningar framåt i Zenergy. 

Planen är bland annat att ta in ytterligare 16 miljoner i två emissioner.

”Man har stora förhoppningar om att kunna lösa detta”, säger Johan Sölveland. 

Zenergy har ett antal dotterbolag. Det är i ett av dessa, "Zenergy bostäder kvarter1 i Skillingraryd", med projektet Illern, som Tessins investerare lagt sina pengar.

Under måndagen meddelades det att fastigheten Illern 1 sålts för cirka 28,3 miljoner kronor. Försäljningen går igenom när projektet är avslutat då tillträde sker. Den nya ägaren har hittills betalat tre miljoner kronor i handpenning, som kommer att användas för att avsluta projektet.  

”Avsikten är att man ska lösa bort Tessin efter det”, säger Johan Sölveland. 

Han understryker att ”inget är klart förrän det är klart” och att avtalet måste gå igenom fullt innan spararna kan få tillbaka sina pengar. Samtidigt är det av vikt för Zenergy att fullfölja Illern för att visa på sin förmåga att avsluta projekt och därmed locka nya större ägare. 

Ditt besked till spararna?  

”Det här är en viktig tårtbit och det ser väldigt förhoppningsfullt ut att lösa projektet och därmed kunna ge kreditgivarna pengarna tillbaka”, säger Johan Sölveland. 

Läs fler artiklar
LÄS MER