Sök

Annonssamarbete med Almi Invest

Tech revolutionerar det svenska musikundret – tre startups att hålla koll på

Almi Invest

"Tech har gett oss helt nya sätt att skapa och spela musik ihop", säger Anna Söderholm, Investment Manager på Almi Invest.

Camilla Bergman

Camilla Bergman

STARTUPSPANING. Det svenska musikundret är sedan länge ett begrepp. Nu kommer en ny våg av techföretag som ska befästa positionen. Häng med i Almi Invests första startupspaning – om musiktech.

Sverige har länge varit en stormakt i musikvärlden, både i artistvärlden men också genom techbolagen Spotify och Soundcloud som värderas till miljardbelopp. Nu står nästa generation musictechbolag redo att befästa Sveriges position som världsledande på musik. AR (artificiell intelligens), VR (virtuell verklighet) och hologram kommer att bli allt vanligare framöver och påverka hur vi upplever och interagerar med musik på ett nytt sätt där gränserna för det virtuella och live mixas.

"Vi ser att helt nya standarder, 'game changers' likt Spotify, är på väg att växa fram, vilket kommer att förändra delar av musikindustrin i grunden, säger Anna Söderholm, Investment Manager på Almi Invest.

Artificiell Intelligens och maskininlärning flyttar fram gränserna för hur musik kan förutspås, skapas, presenteras och distribueras.

"Musikinstrument blir uppkopplade och det finns idag tekniker som gör det möjligt för musikskapare och fans att skapa musik tillsammans. Tech har gett oss helt nya sätt att skapa och spela musik ihop", fortsätter Anna Söderholm.

Vi ser att helt nya standarder, 'game changers' likt Spotify, är på väg att växa fram, vilket kommer att förändra delar av musikindustrin i grunden

Här är tre svenska musictechbolag som tänker revolutionera hur musik skapas,  distribueras och blir interaktiv:

1. MIND Music Labs – gör instrumenten digitala

MIND Music Labs utvecklar ett operativsystem som gör musikinstrument trådlösa, uppkopplade och smarta, något som inte finns tillgängligt på marknaden idag. Därmed öppnas helt nya möjligheter att skapa, spela in och dela musik.

Operativsystemet ELK gör det möjligt att utveckla en ny typ av instrument som kan kopplas upp trådlöst, både med varandra och med inspelningsutrustningen. Deras funktionalitet utökas väsentligt genom att det blir möjligt att kontinuerligt ladda ner nya typer av ljud och effekter till dem. Musiken kan sparas i ett digitalt format i samma stund som den spelas och även delas på internet.

ELK, som är det allra första specialdesignade operativsystemet för musikinstrument och audiosystem, förändrar hur man utvecklar, tillverkar och använder instrumenten och musiksystemen. Tanken är att införliva ELK i produkter från etablerade och välkända varumärken inom musikbranschen och på så sätt nå slutanvändarna.

Den idag tidskrävande processen att spela in musik live och sedan överföra och sprida den digitalt blir mycket enklare och snabbare med ELK. Detta ger musiker ett nytt och enklare sätt att kommunicera med sina fans och på längre sikt kommer det öppna upp för interaktion mellan publik och musiker under konserter.

Detta ger musiker ett nytt och enklare sätt att kommunicera med sina fans

2. VOYD – video på dina villkor

Showify har utvecklat VOYD (Video On Your Demand), en plattform för videostreaming där influencers, artister, föreläsare och andra videoskapare kan exponera och ta betalt för sitt innehåll. Via voyd.se går det att köpa biljetter till webbaserade föreläsningar och konserter direkt, vilket ger kreatören intäkter och därmed möjlighet att kunna fortsätta skapa innehåll. Tjänsten är gratis att använda och användaren betalar endast när innehållet säljs. 

Idag har många innehållsskapare svårt att få sina följare att bli betalande kunder. Med VOYD ökar den möjligheten då de på ett enkelt sätt kan ta betalt för både livesändningar och inspelat premiuminnehåll. Tjänsten hanterar både streaming och betalningar och den går också att integrera i andra webbplattformar.

Marknaden för videostreaming är i kraftig tillväxt, men det finns få tjänster som erbjuder artister både exponering och möjlighet att ta betalt på det sätt som Showify gör med VOYD. Detta ger Showify goda möjligheter till internationell expansion.

3. Gestrument – appen som gör musikupplevelsen interaktiv

Med Gestruments musikapp blir musikupplevelsen interaktiv. Den nya versionen Gestrument Pro är både ett verktyg för att komponera musik och ett digitalt instrument, som kan användas under livekonserter. Då styrs det av rörelsesensorer i realtid.

Gestruments grundare, kompositören Jesper Nordin, använder själv appen i sitt komponerande. Fördelen är att i realtid kunna förändra reglerna vilket gör det lätt att förnya sig och hitta nya uttryck. I kärnan av Gestrument Pro finns en teknik som möjliggör interaktiva musikupplevelser formade efter varje enskild användare utan att tappa någon musikalisk kvalitet.

Ett annat potentiellt användningsområde för Gestruments teknik är att skapa interaktiv musik till dataspel. Tekniken kan få musiken att ändras i realtid beroende på vad som händer i spelet, samtidigt som det håller en hög musikalisk kvalitet. På så sätt blir musiken i spel inte bara ett bakgrundsljud utan en del av berättelsen.

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i startups. Har du också ett bolag som revolutionerar din bransch? Pitcha in ditt bolag här!

Läs mer