Sök

84 procent av riskkapitalet i Sverige går till männens bolag

Northzoneriskkapital

Bolag med enbart kvinnliga grundare får 1 procent av riskkapitalet. Foto: Istockphoto.com

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Nya siffror visar storleken på könsgapet.
Spoiler: Det är stort nog att köra en lastbil igenom.

Sajten Di Digital har granskat över 1000 riskkapitalinvesteringar i den svenska techsektorn under 2018. Målet? Att ta reda hur mycket som går till bolag grundade av män respektive kvinnor.

Här är facit för de 13,6 miljarder kronor som ingår i granskningen:

# 84 procent gick till bolag med enbart manliga grundare

# 15 procent gick till bolag med blandade team

# 1 procent gick till bolag med enbart kvinnliga grundare.

Vad skevheten beror på har flera förklaringar. Färre kvinnor än män grundar egna företag. Men många entreprenörer vittnar också om att riskkapitalbolagen missar produkter och tjänster som vänder sig till en kvinnlig målgrupp – eftersom de själva har få kvinnor på beslutsfattande positioner.

Marta Sjögren, partner på riskkapitalbolaget Northzone, ser ytterligare en förklaring. Män är "bättre" på att be om mer pengar när de väl söker riskkapital.

”Män pratar ofta om tvåsiffriga miljonbelopp i såddinvesteringsfasen, medan kvinnor knappt söker hälften eller en ens tredjedel i samma fas”, säger Marta Sjögren, till Di Digital.

Vill du veta mer om mekanismerna bakom siffrorna? En svensk studie har slagit fast att kvinnor och män uppfattades och behandlades olika när de sökte riskkapital – till männens fördel. Läs mer om det här.

Läs mer