Sök

Krönika Stefan Lundell

Äntligen har jag knäckt Cristina Stenbecks hemliga plan – igen

MathemKinnevikLundells vecka

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell tror han kan läsa tankar.

Jag tycker det är både osympatiskt och ointressant att läsa texter där journalister påpekar att de haft rätt. Ändå måste jag drygt påpeka att jag faktiskt redan fyra månader i förväg förutspådde att Cristina Stenbecks Kinnevik skulle köpa in sig i Mathem.

För så blev det – och ända sedan nyheten presenterades har jag till och från funderat över vad nästa steg ska bli. Kinnevik blir ju knappast minoritetsägare (38 procent) utan att ha en större plan.

Och med min första uppfyllda profetia i ryggsäcken kan jag nu kaxigt avslöja vad som blir Stenbecks drag härnäst i matkriget.

I veckan föll nämligen bitarna på plats. Det var när jag förkovrade mig en smula i Axfood och Icas miljardinvesteringar i robotlager som jag fann den avgörande pusselbiten. Jag kan såklart ha fel men så här tror jag Cristina Stenbeck tänker:

# Mat på nätet är på väg att ta fart på allvar. Idag handlar det om någon procent av den totala omsättningen men på några års sikt spås andelen flerdubblas. Då talar vi om en mångmiljardmarknad bara i Sverige.

# Men för att få lönsamhet i näthandeln måste du automatisera lagret. Det blir helt enkelt för dyrt att låta människor packa varorna.

# Det är därför Axfood och Ica nu investerar miljarder i robotlager. När de är i drift om två, tre år så kommer kostnaderna gå ner dramatiskt.

# Klockan tickar därför för de andra stora spelarna Bergendahls (Citygross) och Coop. Hakar de inte på robottåget nu kommer de bli ifrånsprungna i det digitala racet. Men det är högst tveksamt om vare sig familjeägda Bergendahls eller kooperationen Coop har tillräckligt stora finansiella muskler för att satsa miljarder i nya robotlager.

# Då öppnas en möjlighet för utmanaren Mathem med starkt varumärke och stor digital närvaro att flytta fram sina positioner. Fast då krävs också pengar.

# Det är här Kinnevik kommer in i bilden. Cristina Stenbecks investmentbolag sitter på en rejäl kassa som de kan pumpa in i ett robotlager. Ett problem finns dock. Mathem är alldeles för litet för att motivera den miljardinvestering som i så fall skulle krävas.

# Då är vi framme vid själva kärnan i Cristina Stenbecks plan för Mathem: Hon tänker ta ett samlat grepp om hela den svenska e-handelsmarknaden.

Sorry om det blev lite väl många steg här innan jag kom till själva poängen men nu är vi alltså äntligen där. Jag ser alltså framför mig ett scenario där Cristina Stenbeck via Kinnevik samordnar lager och sannolikt också distribution för en rad segment inom e-handeln.

Mathem är bara en del i den planen. Varför inte foga in Zalando (där Kinnevik är största ägare), Clas Ohlson (redan en allierad genom det 10-procentiga ägandet i Mathem) och ett gäng andra retail-spelare i den planen?

Det är bara en tanke – men glöm inte var du läste den först.

Trevlig helg!

Veckans oväntade ras: Företagsaffärer. När jag pratar med investerare och bankirer så snackas det om en väldigt hög aktivitet när det gäller företagsaffärer utanför börsen. Det ska också räknas en hel del på potentiella utköp av börsbolag. Därför blev jag rejält förvånad när det i veckan kom statistik från ansedda Mergermarket som visade att antalet företagsaffärer rasat i år. Inledningen på 2019 har varit den långsammaste på sex år, enligt Mergermarket. Jag väljer att tolka det som att en massa affärer nu är på väg att förverkligas och att fortsättningen av året blir väldigt transaktionsintensiv. Kul!

Veckans rykte: Arken Zoo/Djurmagazinet. Apropå min notering här ovan kan jag rapportera att en ny jätteaffär i husdjurssegmentet är under uppsegling. Enligt mina källor har riskkapitalbolaget EQT inlett en process att kränga av sin Zoo- och veterinärkoncern Musti. I företagsgruppen ingår för oss svenskar kända varumärken som Arken Zoo och Djurmagazinet. Intresset uppges vara stort och prislappen väntas hamna på runt 5 miljarder kronor.

Veckans tronskifte: Therese Lindgren. I den svenska influencervärlden gick Therese Lindgren för några dagar sedan förbi Joakim och Jonna Lundell mätt i antalet Youtube-prenumeranter. Therese Lindgren ligger i skrivande stund på 901.573 prenumeranter att jämföras med Jocke & Jonnas 896.607.

Veckans utmaning: Johan Attby. Grundaren av den snabbväxande fiskeappen Fishbrain har redan tagit in en kvarts miljard i riskkapital men planen är att ta in ytterligare cash under året. Det kommer säkert bli en utmaning då investerarnas fokus numera ligger mer på lönsamhet än tillväxt. Fishbrains tillväxt mätt i antalet användare (över 7 miljoner så här långt!) har varit imponerande men hade jag varit Johan Attby skulle jag ändå varit lite orolig. Men nu är jag ju inte Johan Attby så allt löser sig säkert till det bästa, eller vad säger du Johan?

Veckans generösaste: Cristina Stenbeck. Först en bonus på 8 miljoner kronor vid själva rekryteringen och på det ytterligare 24 miljoner kronor. Som vd för Kinnevik ska nog Georgi Ganev lyckas hålla svälten borta från dörren även denna vinter. Jämförelsen är inte helt rättvisande men det måste ändå sticka lite i ögonen på aktieägarna i Kinnevik som under samma period (2018) blivit 17 miljarder fattigare och sett substansvärdet sjunka med dryga 20 miljarder.

Läs mer