Honda går in i Toyota och Softbanks självkörandesatsning

Softbank Toyota Transport
Honda går in i Toyota och Softbanks självkörandesatsning

Direkt / Breakit

Samarbetar för att utveckla självkörande fordon.

De japanska fordonsbolagen Honda och Hino ansluter till Softbanks och Toyotas samriskprojekt Monet, som arbetar med utveckling av teknik för självkörande fordon.

Det skriver bolagen i ett pressmeddelande.

Honda och Hino investerar runt 250 miljoner yen vardera i samriskbolaget, där Toyota är majoritetsägare.

Målet med Monet är att utmana skjutsdelningstjänster som Uber, Lyft och Didi, som alla satsar hårt på området genom allianser med biltillverkare.

Monet avser rulla ut en plattform för självkörande fordon under andra halvan av 2020, baserat på Toyotas så kallade "e-palette", ett fordon ämnat för arbetsuppgifter inom e-handelslogistik, kontor och andra tjänster. Flera bolag utanför fordonssektorn har också investerat i Monet, bland andra Coca-Cola och Yahoo.

Teknikinvesteraren Softbank äger efter Hondas och Hinos köp drygt 40 procent av Monet. Konsortiet har också intresseandelar i Uber, kinesiska Didi, singaporianska Grab och indiska Ola genom den så kallade Visionsfonden, som drivs ihop med Saudiarabien. Vd:n och grundaren Masayoshi Son har sagt att Softbank äger runt 90 procent av marknaden för utveckling av självkörandeteknik, där också svensk-amerikanska Veoneer är en spelare.

Läs fler artiklar
LÄS MER