Lista över Sveriges miljardärer - här är 17 techprofiler som platsar

Spotify Avito Minecraft
Lista över Sveriges miljardärer - här är 17 techprofiler som platsar

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Det finns 156 personer i Sverige som är miljardärer – 17 av dessa är digitala entreprenörer.

Det är tidningen Veckans affärer som har sammanställt sin årliga lista över Sveriges miljardärer. Den här gången kvalade 156 personer in på den välbärgade listan, som toppas män som Ingvar Kamprad (610 miljarder), Stefan Persson (237 miljarder) och Hans Rausing (103 miljarder).

I år är det dock hela 17 digitala entreprenörer som tar sig in på topplistan, som räknats fram utifrån offentliga innehav samt offentliga källor.

Vi har listan.

1. Markus ”Notch” Persson (15)

Förmögenhet: 18 miljarder kronor
Ålder: 36 år

Med sina 18 miljarder kronor är Minecraft-skaparen Sveriges utan tvekan rikaste techentreprenör. Efter att han i fjol sålt sitt bolag Mojang till Microsoft för 18 miljarder kronor har ”Notch” bland annat sysselsatt sig med att köpa Hollywoods dyraste hus. Han har dock även startat upp ett nytt hemligt bolag. Det ska bli spännande att se hur han förvaltar sin förmögenhet.

2. Niklas Zennström (22)

Förmögenhet: 10 miljarder kronor
Ålder: 49 år

Niklas Zennström har ett långt entreprenörs-cv med skapelser som bland annat fildelningsplattformen Kazaa på sin meritlista. Den svenske techprofilen har dock framför allt gjort sig ett namn, och skapat sig en förmögenhet, i samband med grundandet av ip-telefonijätten Skype, som sedermera såldes till Ebay för 2,6 miljarder dollar.

Idag driver Niklas Zennström riskkapitalbolaget Atomico som bland annat investerat i Klarna och Truecaller.

3. Daniel Ek

Förmögenhet: 8 miljarder kronor
Ålder: 32

Spotify-grundaren Daniel Ek behöver ingen närmare presentation. Efter att ha arbetat på svenska framgångssagor som Tradedoubler, Stardoll och fildelningssajten uTorrent startade han tillsammans med Martin Lorentzon musikströmningsplattformen Spotify. Sist bolaget tog in kapital värderades bolaget till 68 miljarder kronor.

4. Martin Lorentzon

Förmögenhet: 8 miljarder
Ålder: 46 år

Den Borås-födde Spotify-grundaren Martin Lorentzon startade redan 1999 it-bolaget TradeDoubler, som sedermera tog klivet in på börsen. Därefter grundade han Spotify tillsammans med Daniel Ek och sitter numera även i TeliaSoneras styrelse. 

5. Cristina Stenbeck

Förmögenhet: 5 miljarder kronor
Ålder: 38 år

Cristina Stenbeck, styrelseordförande för investmentbolaget Kinnevik, är storägare i bolag som MTG, Millicom, Zalando och Rocket Internet.

6. Jakob Porsér

Förmögenhet: 4 miljarder kronor 
Ålder: 37 år

Sålde tillsammans med Markus ”Notch” Persson Mojang till Microsoft och blev miljardär. Har sedan dess bland annat lagt pengar på att sponsra hockeylaget i hans hjärta: Luleå.

7. Sebastian Knutsson

Förmögenhet: 2 miljarder kronor
Ålder: 47 år

Storägare i spelbolaget King, som utvecklat supersuccén Candy Crush Saga. Efter att ha klivit in på börsen i fjol såldes bolaget förra månaden till Blizzard Activision för 50 miljarder. 

8. Sebastian Siemiatkowski

Förmögenhet: 1,8 miljarder kronor
Ålder: 34 år

Grundade tillsammans de två vännerna Victor Jacobsson och Niklas Adalberth betalbolaget Klarna. På den tiden var de studenter på Handelshögskolan i Stockholm – idag är bolaget värderat till cirka 19 miljarder kronor.

Idag är det enbart Sebastian Siemiatkowski som arbetar operativt i bolaget. Han är vd.

9. Victor Jacobsson

Förmögenhet: 1,8 miljarder kronor
Ålder: 34 år

Se ovan.

10. Niklas Adalberth

Förmögenhet: 1,8 miljarder kronor
Ålder: 34 år

Se ovan.

11. Lars Markgren

Förmögenhet: 1,4 miljarder kronor
Ålder: 52 år

Grundare av spelbolaget King tillsammans med bland annat Sebastian Knutsson (nr 7).

12. Carl Manneh

Förmögenhet: 1,4 miljarder kronor
Ålder: 38 år

Ännu en Mojang-miljardär. 

13. Filip Engelbert

Förmögenhet: 1,2 miljarder kronor
Ålder:  46 år

Filip Engelbert och Jonas Nordlander (nedan) grundade år 2007 den ryska Blocket-kopian Avito. Breakit har tidigare kunnat avslöja att de båda grundarna sålt aktier för 1,4 miljarder kronor bara i september. De äger fortsatt 10 procent av bolaget.

Filip Engelbert jobbade tidigare som vd för en rysk variant av Gula Sidorna, ägd av Vostok Naftas huvudägare, familjen Lundin.

14. Jonas Nordlander

Förmögenhet: 1,2 miljarder kronor
Ålder: 42 år

Den andra grundaren av ryska Avito. Sålde precis som Filip Engelbert delar av sina aktier nyligen. Tidigare har Jonas Nordlander även grundat och sålt Tradera till Ebay.

15. Patrik Stymne

Förmögenhet: 1,1 miljarder kronor
Ålder: 49 år

En av grundarna av spelbolaget King, som står bakom succéspelet Candy Crush Saga. I fjol tog bolaget klivet in på börsen, men köptes i höstas upp Blizzard Activision för 50 miljarder kronor.

16. Jens von Bahr

Förmögenhet: 1,1 miljarder kronor
Ålder: 44 år

Grundare, storägare och styrelseordförande i börsnoterade casinoplattformen Evolution Gaming. Bolaget har 1800 anställda, huvudkontor i Stockholm, men säte på Malta.

17. Fredrik Östberg

Förmögenhet: 1,1 miljarder kronor
Ålder: 44 år

Också grundare av spelbolaget Evolution Gaming.

Läs fler artiklar
LÄS MER