Sök

Swedbank hemlighöll misstänkta kunder för amerikanska myndigheter

Swedbank

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Swedbank har underlåtit att lämna information om advokatbyrån Mossack Fonseca och dess kunder när amerikanska finansmyndigheter krävde svar av den svenska banken.

Det rapporterar Svt och Uppdrag Granskning på onsdagen då Uppdrags Gransknings senaste avsnitt "Swedbank och amerikanerna" släpps.

Bakgrunden till denna tråd i penningtvättshärvan är de så kallade Panamadokumenten som 2016 visade hur förmögna personer i hela världen gömde pengar i skatteparadis och ofta var advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama inblandad.

Chefen för finansmyndigheten DFS i New York, Maria Vullo, ska ha begärt information från flera banker, däribland Swedbank. Enligt Uppdrag Gransknings uppgifter ska Swedbank då ha svarat att det finns kunder i banken kopplade till Mossack Fonseca, men bara i Sverige och Norge – och att det inte finns något misstänkt med dem.

Men enligt Uppdrag Granskning har 100 bolag med kopplingar till Mossack Fonseca gjort affärer genom Swedbank, däribland den ökände oligarken Iskander Makhmudov som på goda grunder kan antas ha varit intressant för amerikanska myndigheter. Pengar, motsvarande 900 miljoner kronor, ska ha skickats via Cypern och Swedbank i Baltikum till oligarkens bolag i Brittiska Jungfruöarna.

"Om man ljuger för myndigheterna här i USA, så är det ett allvarligt brott", säger den amerikanske senatorn Roger Wicker till Svt och Uppdrag Granskning.

Bankens vd Birgitte Bonnesen har konfronterats med uppgifterna.

"Det låter otroligt märkligt att vi på något sätt har någon intention att mörka. Det är inte alls i linje med sättet vi arbetar på, hur vi vanligtvis har jobbat under alla år", säger Birgitte Bonnesen till Uppdrag Granskning.

Svt och Uppdrag Granskning avslöjar också hur Donald Trumps förre kampanjchef, Paul Manafort, tagit emot 7 miljoner kronor i svarta pengar genom Swedbank. Summan har överförts via det bolaget Vega Holding, som kopplas till Ukrainas ex-president Viktor Janukovytj.

Läs mer