Mäklarsamfundet accepterar Schibsteds bud på Hemnet

Mäklarsamfundet accepterar Schibsteds bud på Hemnet

Ingrid Eiken, vd Mäklarsamfundet

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Den norska mediejätten tar över Sveriges största bostadssajt.

På torsdagsmorgonen kunde Breakit avslöja att den norska mediekoncernen Schibsted var på väg att ta hem budstriden om den svenska bostadssajten Hemnet. 

Bakgrunden var att styrelsen i Mäklarsamfundet, som äger 25 procent av aktierna i Hemnet, beslutat sig för att rekommendera sina medlemmar att tacka ja till budet. Sedan tidigare hade Swedbank (25 procent av aktierna) och Svensk Fastighetsförmedlning (25 procent) accepterat budet och ett ja från Mäklarsamfundet var därmed avgörande.

Vid 18-snåret på torsdagskvällen röstade också medlemmarna i Mäklarsamfundet ja till sin styrelses rekommendation. Uppgörelsen är därmed klar.

Visserligen har fortfarande inte den fjärde ägaren Fastighetsmäklarförbundet bestämt sig men de äger bara 25 procent av aktierna. 

”Årsmötet går på styrelsens rekommendation om att fullfölja affären med Schibsted. Det innebär att vi säljer 15 procent av aktierna i Hemnet. Efter affären kommer vi äga 10 procent av aktierna och kan därmed behålla inflytandet över viktiga affärsprinciper”, säger Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken till Breakit direkt efter att årsmötet avslutats.

Mäklarsamfundets ordförande Anders Edmark säger i en kommentar:

"Vi är en stor organisation med många viljor och med den här uppgörelsen kan vi både sälja en del av våra aktier och ta ett långsiktigt ansvar för bolaget och branschen på ett sätt som vi känner oss nöjda med. Det sistnämnda är viktigt inte minst ur ett konsumentperspektiv".

Schibsted som sedan tidigare äger Blocket bostad kommer genom köpet att få en mycket stark ställning på marknaden för bostadsannonser i Sverige. Därför kan Konkurrensverket komma att ha synpunkter på affären. I ett pressmeddelande på torsdagskvällen skriver dock Schibsted att man är "optimistisk" kring möjligheterna att få ett klartecken från Konkurrensverket.

De första nio månaderna i år omsatte Hemnet 135 miljoner kronor och gjorde ett rörelseresultat på 50 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER