Efter granskningen: Swedbanks styrelse har förtroende för Bonnesen

Swedbank
Efter granskningen:  Swedbanks styrelse har förtroende för Bonnesen

Birgitte Bonnesen, vd Swedbank. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT/ Hossein Salmanzadeh.

Direkt / Breakit

Styrelsen har fortfarande förtroende för den hårt ansatta vd:n.

Det skriver bankens ordförande Lars Idermark i ett pressmeddelande efter att banken offentliggjort den statusrapport som Forensic Risk Alliance (FRA) författat.

Han betonar även att styrelsen har fortsatt förtroende för vd Birgitte Bonnesen.

"Efter att ha tagit del av statusrapporten från FRA bekräftar Swedbanks styrelse sitt fortsatta förtroende för vd och hennes förmåga att leda och driva bankens arbete för att motverka penningtvätt", skriver styrelseordföranden.

"Styrelsen är fast besluten att säkerställa att ledningen för banken har alla nödvändiga resurser för att fortsätta driva detta viktiga arbete. Därför har styrelsen beslutat att genomföra en djupare analys i samarbete med relevanta myndigheter", fortsätter Lars Idermark.

Birgitte Bonnesen säger enligt pressmeddelandet att banken kommer att fortsätta investera i bankens processer och i teknik "för att säkerställa att de ständiga förbättringar vi gör på ett effektivt och uthålligt sätt blir en del av våra dagliga riskhanteringsrutiner". Banken har även beslutat att skapa en specialiserad enhet för "Financial Crime Intelligence" i banken.

I en intervju i P1 Morgon säger Bonnesen att rapporten bekräftar den syn hon har på hur de arbetar i banken och att hon känner sig trygg med arbetet de har gjort mot penningtvätt.

"Det som är viktigt att sätta i kontexten är att vi hanterar miljoner varje dag och rapporter tusentals transaktioner varje år till polisen", säger hon.

"Det är upp till polisen att avgöra om det är penningtvätt eller inte." 

Vilka specifika slutsatser FRA eller banken drar av den granskning FRA har gjort nämns inte i pressmeddelandet. Rapporten offentliggörs och är delvis maskerad.

Läs fler artiklar
LÄS MER