Klädkedjan Indiska vände storförlusten till vinst

Indiskae-handelhandel

Karin Lindahl, vd på Indiska. FOTO: Press

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Indiska vände storförlusten till vinst. Trots det tvingades ägaren Karin Lindahl skjuta till pengar.

Klädkedjan Indiska har, precis som många andra detaljhandlare, de senaste åren brottats med den digitala omställningen. Krisen har varit djup och i fjol visade butikskedjan ett rörelseresultat på minus 41 miljoner kronor. 

I samband med att familjen Thambert och Fidelio Capital lämnade bolaget hösten 2018 tog Karin Lindahl klivet från att vara vd till att också vara ensam ägare för bolaget.

I en intervju med Dagens Industri för ungefär ett år sedan sa Karin Lindahl att hon satsar på att dubbla Indiskas e-handelstotal på 53 miljoner kronor från 2017 under det kommande året. För att lyckas med det behöver man ta vara på de digitala möjligheter som finns och det faktum att många av de kunder som besöker butikerna även finns online och på sociala medier.

Nu, ett år senare, visar det sig att strategin på många sätt varit lyckad. Efter många år av förluster nådde Indiska ett positivt rörelseresultat förra räkenskapsåret, skriver tidningen Market.

Bolaget gjorde en vinst på 18,7 miljoner kronor men däremot minskade omsättningen från cirka 553 miljoner i fjol till cirka 510 miljoner i år.

“Vi stängde 15 butiker och minskade även en del yta i våra befintliga butiker. Vi är nöjda med de stängningar vi har gjort, eftersom alla de butikerna var olönsamma”, säger Karin Lindahl till Market.  

Men under året har Karin Lindahl tvingats skjuta till pengar. Bland annat genom ett lån på 66,8 miljoner kronor, 61,7 av det omvandlades till ett aktieägartillskott, skriver Market.

Bolaget fick ytterligare 4,8 miljoner från ägaren och en kredit på tolv miljoner kronor, skriver Market.

”Indiska har både rekonstruktioner och ett flertal olönsamma år bakom sig. Det kommer att ta tid att till fullo vända runt bolaget i den extremt konkurrensutsatta detaljhandeln och då behöver vi precis som andra bolag konsekvent se över balansräkningen”, säger Karin Lindahl till tidningen.

En betydande förklaring årets vinst är ackordsvinsten efter Indiskas senaste rekonstruktion. Den pågick under delar av räkenskapsåret och avslutades i februari.

Är du intresserad av fashiontech, mode och skönhet? Missa isåfall inte Breakits event Beauty & Fashion Tech som är tillbaka den 4 april i Stockholm. Där kommer bland annat Indiskas vd Karin Lindahl vara en av talarna. Boka medan det fortfarande finns platser kvar!

Läs mer