Hjälmbolaget Mips utmanas av konkurrent: Svårt att bedöma hotet

Mips Hårdvara
Hjälmbolaget Mips utmanas av konkurrent: Svårt att bedöma hotet

Två av Mips användare. Foto: Press.

Direkt / Breakit

Amerikanska Bontrager har tagit fram nya cykelhjälmar som uppges skydda mer effektivt mot hjärnskakningar än Mips-tekniken.

Det svenska hjälmbolaget Mips har fått en ny konkurrent i form av det amerikanska cykeltillbehörs-varumärket Bontrager. Tekniken "Wave Cel" i bolagets nya hjälmar uppges skydda mer effektivt mot hjärnskakningar än Mips-tekniken.

"Det är svårt att bedöma om det är hot och vilken typ av situation det här kan skapa", säger Johan Thiel som är vd på Mips till Nyhetsbyrån Direkt.

Mips-tekniken syftar till att minska rotationsrörelsen vid ett fall, och bolagets teknik finns i dag i många olika typer av hjälmar.

Bontrager, som är en del av det amerikanska cykelbolaget Trek, lanserade de nya cykelhjälmarna tidigare i veckan, och enligt bolagets hemsida är den nya tekniken, "Wave Cel", "det största framsteget i skydd mot hjärnskakning".

"Det är ju ett område där vi vet att det pågår en rad initiativ för att adressera rotationskrafter, så vi har ju vetat om att det kommer att komma ytterligare konkurrenter", säger Johan Thiel.

Samtidigt är Bontrager en viktig kund till Mips och det amerikanska bolaget har Mips teknik i sina cykelhjälmar.

"Vi är ju fortfarande en partner till dem och arbetar med vår teknik i deras hjälmar. Jag tror att det här kan hjälpa till att skapa ett fokus i marknaden kring skyddande tekniker för hjärnskador. Så ur det perspektivet så tror vi att industrin tar ett steg i rätt riktning", säger han.

I samband med lanseringen hänvisar Bontrager till en rapport som visar att Wave Cel reducerar risken för hjärnskador vid fall mer effektivt än till exempel Mips, något som Johan Thiel inte vill kommentera.

"Det är för tidigt för oss att uttala oss om testresultaten eftersom vi ännu inte har hunnit gå på djupet än, så det har jag inte någon åsikt om", säger han till Direkt.

Läs fler artiklar
LÄS MER