Börsflopp för Izettle-rivalen Square - tvingas sänka kursen

Izettle Square
Börsflopp för Izettle-rivalen Square - tvingas sänka kursen

Jacob de Geer, vd Izettle och Jack Dorsey, vd Square. Foto: Pressbild och Flickr.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Det amerikanska betalföretaget värderas nu till 3 miljarder - bara hälften av värderingen utanför börsen för ett år sedan.

Tidigt på torsdagsmorgonen svensk tid meddelade Square vad det slutgiltiga aktiepriset blir vid börsintroduktionen.

Jämfört med den senaste finansieringsrundan utanför börsen, som genomfördes för lite drygt ett år sedan, blev priset en stor besvikelse.

Värderingen har halverats från 6 miljarder dollar till knappa 3 miljarder dollar. Dessutom tvingades bolaget sänka aktiepriset från intervallet 11-13 dollar som ursprungligen sattes i noteringsprocessen.

Square försökte alltså få en värdering på 11-13 dollar per aktie - men fick bara 9 dollar.

Det här är alltså en rak sänkning av värderingen som inte kan förklaras med att bolaget också har så kallade preferensaktier, vilket vi tidigare har rapporterat om.

Den kraftiga rabatten på Square väntas ha en direkt påverkan på den amerikanska techsektorn men även på svenska Izettle kommer sannolikt drabbas så till vida att värderingen kan sjunka även där.

Izettle och Square verkar i samma segment men på olika marknader. Square är aktiva i USA, Kanada och Japan medan Izettle har verksamhet i Europa och Sydamerika.

Bägge bolagen gör stora förluster. Izettle gjorde så sent som i somras en nyemission där bolaget värderades till 430 miljoner euro vilket motsvarar nästan 4 miljarder kronor i dagens kronkurs.

Square leds av Jack Dorsey som sedan någon månad tillbaka också är vd för Twitter.

Läs fler artiklar
LÄS MER