Sök

Investerarna lovar mer kapital till svenska techbolag under 2016

Redeye

Alexander Hars, Johan Crona och Peter Ingman. Foto: Sara Lindh.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Värderingarna på svenska techbolag har nått sin maxgräns och kommer inte fortsätta öka - det var den samlade bilden bland investerarna som deltog på Breakit och investmentbanken Redeyes investerarevent i veckan.

Under 2015 har det regnat miljarder över svenska techbolag. Vi har tidigare berättat att under årets nio första månader uppgår investeringarna i techsektorn till nästan 8 miljarder kronor.

Och det lär fortsätta om man får tro de entreprenörer som kom till Breakits och Redeyes matchnings-event i veckan. Samtliga tio investerare vi talade med verkade ense om att de kommer att göra fler eller ett normalstort investeringar under året.

“Vi gör absolut fler investeringar. Vi har precis fått in pengar för vår nya fond och i hela Sverige är det 1,5 miljarder som ska investeras under fem år. Det kommer bli en fortsatt hög frekvens på portföljbolagen men även nyinvesteringar,” säger Johan Crona, chef för Almi Invests Stockholmsfond.

Två entreprenörer som kommer att byta sida är Alexander Hars och Peter Ingman.

Den första av dem har redan lämnat sitt rabattbolag Let’s Deal och den senare kommer inom kort att sluta på PR-tjänsten Mynewsdesk, som han var med och grundade i början av 2000-talet. Hädanefter kommer de bland annat att ägna sig åt privatinvesteringar.

“Jag gör tidiga investeringar, gärna där man kanske precis har tagit fram sin produkt. Planen är att gå in med runt 250.000 kronor,” säger Alexander Hars.

Ungefär hälften av de techinvesterare vi pratar med har en känsla av att värderingarna på svenska techbolag har gått upp det senaste halvåret. Peter Ingman är en av dem som inte håller med. Han upplever att det fortfarande är “väldigt försiktiga värderingar.”

“Jag var precis i New York med entreprenörsnätverket Founders Alliance och då är det uppenbart att vi värderar våra bolag enormt lågt, säger han och fortsätter:

“Jag letar efter bolag inom främst medietech, någon som är lite riskbenägen. Jag har själv varit en galen entreprenör så då kan jag lika gärna vara en galen ängel.”

De höga värderingarna av startupföretag ifrågasätts dock allt mer, framför allt i USA.

Johan Crona tycker sig ändå se en avmattning det senaste halvåret.

“Det har lugnat ned sig, värderingarna har i alla fall inte ökat. Det hänger ihop med att när bolagen blivit publika har de inte fått värderingarna bekräftade som de gjort sina rundor på privat. Då blir investerarna mer försiktiga. Jag tror att det kommer att hålla sig på den här nivån nu,” säger han.

Alexander Hars och Fredrik Malmsten, investerare på Aggregate Media är inne på samma spår.

“Folk pratar om att det bubblar i den privata marknaden men inte i den publika. Kommande börsintroduktioner i USA inom tech kommer nog att vara lite indikatorer för framtiden,” säger Alexander Hars.

“Det har varit så höga värderingar länge nu så jag tror att det kommer att mattas av lite,” säger Fredrik Malmsten.

Henrik von Schoultz som är Investerare på Victor & Victor märker att entreprenörer numer frågar efter pengar till helt nya – och högre värderingar.

“Men jag tror inte att det kommer att öka jättemycket till för nu har de första bakslagen kommit med för mycket höga värderingar. Man måste bygga bolag i steg, om man får en för hög värdering för tidigt kan det bli svårare i nästa runda eller vid en börsnotering.”

Läs mer