Fundedbyme utmanas av ny jätte – konkurrenter går samman

Invesdor Crowdfunding
Fundedbyme utmanas av ny jätte – konkurrenter går samman

Teamet bakom Invesdor. Foto: Press

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Finland och Österrike gör gemensam sak.

Tidigt på onsdagsmorgonen aviserar finska Invesdor och österrikiska Finnest att de går samman. Det innebär att den svenska investeringsplattformen Fundedbyme får en ny stor konkurrent. 

Sedan tidigare har Fundedbyme – som låter privatpersoner investera i företag via sin digitala plattform – främst konkurrerat med Invesdor i Finland. Men nu blir det alltså en klart större spelare som man kommer möta på flera marknader.

"Tillsammans skapar vi den första pan-europeiska digitala investerings- och finansieringsplattformen", säger Invesdors vd Lasse Mäkela. De senaste året har de två tillsammans tagit in motsvarande 1,4 miljarder kronor via sina plattformar till företag. I dagsläget har de två drygt 50.000 registrerade investerare från 150 länder.

Affären sker helt i aktier och innebär konsolidering i den relativt fragmenterade marknaden. Det framgår av ett pressmeddelande.

"Vi börjar nu konsolideringsspelet och vi hoppas att detta skapar konsolideringsintresse från andra också", säger Invesdors vd Lasse Mäkelä i en intervju med Reuters.

Invesdor-chefen säger att man kommer att leta ytterligare uppköpsmål efter konsolideringen med Finnest, framför allt i norra Europa. Han bedömer att det kommer att finnas tre till fem större plattformar i Europa framöver.

Invesdor har 50 000 användare och en MiFID II-licens för 28 länder. Tillsamman smed Finnest är de ackumulerade investeringarna via de båda plattformarna nu uppe i över 130 miljoner euro.

Läs fler artiklar
LÄS MER