Därför kan superstjärnan Adele ge Spotify rejäl huvudvärk

Spotify
Därför kan superstjärnan Adele ge Spotify rejäl huvudvärk

FOTO: TT/ Chris Pizzello/Invision/AP, File

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Superstjärnan Adele uppges ha gett Spotify ett ultimatum som ställer musiktjänsten inför ett vägskäl.

Sångerskan Adele är utan tvekan en av världens just nu största artister. För två veckor sedan slog hennes musikvideo till låten ”Hello” rekord på Youtube genom att nå hela 27,7 miljoner visningar enbart under det första dygnet på plattformen (hela 7,6 miljoner fler visningar än det tidigare rekordet) och hennes kommande album ”25” förväntas bli en braksuccé.

Men kommer plattan att finnas tillgänglig på Spotify?

Tidigare har Financial Times gjort gällande att skivan inte kommer att släppas på den svenska musikplattformen över huvud taget. Enligt affärssajten kommer stjärnan istället att göra likadant som för fyra år sedan då hon släppte skiva: Satsa på klassisk skivförsäljning snarare än streaming.

Den amerikanska sajten The Verges uppgifter hävdar dock att Adele kan tänka sig att släppa sin musik på Spotify – om bolaget enbart gör den tillgänglig för betalande kunder.

Det skulle i så fall innebära att Spotify för första gången någonsin undanhåller ett större släpp från sina gratisanvändare.

Orsaken till superstjärnans krav torde vara en kombination ideologiska och ekonomiska skäl: Strömningar från betalande användare genererar högre roylatiy-utbetalningar till artisterna i fråga.

Spotify hävdar å andra sidan att inga sådana krav har ställts från Adeles sida.

Att Adele skulle ha ställt dessa krav är däremot ingen omöjlighet. Redan 2011, då hon släppte skivan ”21”, krävde hon att den svenska musiktjänsten enbart skulle göra skivan tillgänglig för betalande kunder. Den gången valde Spotify däremot inte att gå med på kraven, vilket resulterade i att hitlåten ”Rolling in the deep” lades upp på Spotify först 18 månader efter lansering.

Men förutsättningarna är annorlunda nu och om vi ska utgå från att The Verges uppgifter stämmer så innebär situationen ett stort dilemma för den svenska musiktjänsten. Att tappa ett av årets hetaste släpp skulle naturligtvis vara ett rejält bakslag för tjänsten, både sett till varumärket och antalet strömningar. Med tanke på Spotifys högt satta ambitioner för den amerikanska marknaden vore det, utan tvekan, en kostsam miss.

Speciellt om det visar sig att Adele har kommit överens med storkonkurrenten Apple Music.

Baksidan med att låta Adele diktera villkoren är naturligtvis att tjänsten riskerar att ställas inför liknande krav av andra artister i framtiden. Det skulle således leda till en mer splittrad tjänst och försämra produkten för gratisanvändarna.

Det ska bli intressant att se vilken väg Spotify väljer att gå.

Adeles skiva släpps den 20 november. Hittills har Spotify inte valt att kommentera uppgifterna.

Läs fler artiklar
LÄS MER