Sök

Lundells vecka

Vem är ute och cyklar – jag eller Sveriges smartaste investerare?

LimeVoiLundells vecka

Stefan Lundell på en Voi. Foto: Sara Lindmark.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell vacklar kring näringslivets hetaste segment.

De senaste dagarna har jag ägnat oroväckande mycket tankeverksamhet åt elscootrar. Eller sparkcyklar på vanlig svenska.

Ingen som bor i Stockholm har nog undgått att notera att de upptar en allt större del av stadsbilden. Men mitt stora engagemang kommer sig inte främst av att man just nu riskerar att snubbla över sparkcyklarna så fort man går ut på gatan (det lär finnas över 2000 stycken i omlopp bara i Stockholm).

Nej, jag fascineras istället över att några av Sveriges vassaste hjärnor formligen öser in pengar i bolagen bakom scooter-boomen. Frågan är om det någonsin tidigare pumpats in så mycket riskkapital på så kort tid i ett och samma segment.

Hjalmar Winbladh (EQT Ventures/Dott) Pär-Jörgen Pärson (Northzone/Tier), Niklas Zennström (Atomico/Lime) och Fredrik Cassel (Creandum/Voi) – alla har de satsat tungt på att vi nu ska åka sparkcykel. Dessutom har även en av Sveriges mäktigaste näringslivsprofiler Cristina Stenbeck och välmeriterade affärsängeln Martin Wattin hakat på scooter-tåget för att inte nämna internationella riskkapitalstjärnor som Index Ventures. Ingen av ovan nämnda personer är precis något dumhuvud.

Tvärtom, de representerar vad man på finanssvenska brukar kalla “smarta pengar”. Själv brukar jag alltid lägga stor vikt vid vad den här typen av stjärninvesterare lägger sina pengar på. Historiskt har det visat sig vara en bra taktik för en ekonomijournalist som vill ha koll på “the next big thing” – men denna gången tvekar jag.

Inte minst efter att ha pratat med andra tunga investerare som valt att stå utanför scooter-racet.

“Vi kollade på det seriöst men det gick inte att räkna hem”, konstaterade en av dessa personer när jag fångade honom på telefon i onsdags.

På pappret verkar investeringscaset nästan för bra för att vara sant. Du köper in en sparkcykel och på två, tre månader är pengarna inkörda. Men nu kommer rapporter både från USA och här hemma i Stockholm om att sparkcyklarna måste skrotas, eller repareras, efter bara någon månad eller två. Redan där spräcks ju kalkylen.

Och då har vi inte räknat in att det bara i Stockholm redan finns fyra(!) elscooter-spelare och ytterligare en handfull till är på väg att etablera sig. Då kan till och med en knappt normalbegåvad ekonomijournalist från landet räkna ut att intäkterna sinar.

Och vad händer den dagen folk slutar tycka det är lite coolt att åka elsparkcykel?

Men samtidigt – vi har att göra med några av Europas skickligaste investerare. Är det smartskallarna som blivit blåsta eller bara jag som är korkad?

Trevlig helg!  

Veckans grävare: Tobias Blixt. Jag hoppas verkligen att du läser min kollega Tobias Blixts tunga granskning av just elscooterindustrin som vi publicerade på fredagsförmiddagen. Ytterligare en stark säljsignal för hela segmentet.

Veckans smartaste: Mia Odabas. Min journalistkollega driver sedan några år tillbaka konceptet Smarta samtal, men först i tisdags fick jag tummen ur och bevistade ett av samtalen. Jag blev inte besviken. Mia Odabas hade inte bara lyckats få till ett riktigt tungt gäng på scenen – Mellby Gårds vd Johan Andersson, Telia-ordföranden Marie Ehrling, Investor-bossen Johan Forssell och Industrivärden-chefen Helena Stjernholm bland flera. Och även i publiken vimlade det av tungviktare. Ärligt talat var nog minglet före själva samtalet bäst. Det blev lite för mycket samsyn bland paneldeltagarna för att tillfredsställa en konflikt-törstande journalist som mig.

Veckans synergi: Smarta samtal. Jag kombinerade mitt minglande på Smarta samtal-eventet med att göra en enkät bland deltagarna. Min fråga – elscootrar i Stockholm blir det flipp eller flopp? Av de tio som jag frågade blev det dött lopp mellan flipp och flopp. Telia-ordföranden Marie Ehrling och TV4-chefen Casten Almqvist var på flipparnas sida. Själv håller jag, som kanske redan framgått, på flopp-gänget.

Veckans citatvänligaste: Johan Andersson. Industrimannen Rune Andersson är en person som jag alltid haft nära till hands att ringa i jakten på några slagkraftiga uttalanden. Rune Andersson, som byggt upp en av Sveriges största förmögenheter, pratar i rubriker och är inte rädd för att sticka ut hakan. Efter att ha lyssnat på Rune Anderssons son Johan Andersson kan jag konstatera att frispråkigheten gått i arv. “Det finns puckon i alla branscher”, konstaterade Johan Andersson exempelvis när han ombads att kommentera läget i skolvärlden (där Johan Andersson kontrollerar den största privata spelaren, Academedia).

Veckans bloggare: Björn Jeffery. Efter att Toca boca-grundaren Björn Jeffery hoppat av sitt vd-jobb så bloggar han numera rätt flitigt. Nyligen skrev han om en av mina nya käpphästar – kollektivavtal. Björn Jeffery argumenterar smart om varför alla entreprenörer bör överväga att teckna kollektivavtal för sina medarbetare. I en annan bloggpost pekar han ut tre uppköpskandidater i techsegmentet. En av dessa är avknoppningen från Schibsted som fått namnet Marketplaces international. Väl värt att spana in Jefferys blogg tycker jag.

Veckans influencer: Cristina Stenbeck. Sveriges mäktigaste (?) kvinna släpper visserligen inte in mig på sitt privata Instagram-konto. Men källor mig närstående rapporterar om en rätt dåligt tajmad hyllning av Swedbank-chefen Birgitte Bonnesen. Under en bild tillsammans med Swebank-bossen lyfter Cristina Stenbeck fram Bonnesens fantastiska kulturbygge och hennes exceptionella ledaregenskaper. Dagen efter hyllningen briserade penningtvättskandalen i Swedbank. Kämpa, Cristina!

Veckans succé: Future of credit. Lovorden har formligen haglat över vår nya fintech-konferens som hade premiär i torsdags. Grymt jobb av projektledare Erik Gustavsson och mina kollegor Diana Demin, Camilla Björkman, Caroline John-Charles, Olle Aronsson och Olivia Lindström!

Läs mer