Stillfront tar in 75 miljoner kronor i samband med börsnotering

Stillfront First North
Stillfront tar in 75 miljoner kronor i samband med börsnotering

Garnfiguren från spelet Unravel är klar för börsnotering och nytt kapital. Foto: Skärmdump.

Jonas de Lange

Reporter

Dataspelbolaget Stillfronts notering på handelsplatsen First North kryper allt närmare.

Vi har tidigare rapporterat om att utvecklaren och spelförläggaren Stillfront kommer att börsnoteras. Nu meddelar bolaget att de även planerar att fylla på kassan med 75 miljoner kronor.

“Vi kommer att lägga pengarna dels på att förvärva fler studios men även öka takten på befintliga produkter.  Vi kommer dessutom att skapa fler nya produkter i de studios vi redan har inom bolaget”, säger bolagets vd, Jörgen Larsson.

I dagsläget är det fyra mindre spelbolag som har slagits ihop till Stillfront. Tanken med bolaget är att minska den ekonomiska risken för enskilda spelutvecklare.

“Traditionellt är det så med indieutveckling att man arbetar med ett eller kanske två spel. Antingen blir det en fantastisk succé eller inget alls. Vi vill istället skapa en bredare portfölj av spel”, säger Jörgen Larsson.

Än så länge har bolaget fokuserat primärt på olika typer av strategispel för webwläsare. Men ambitionen är att sprida ut spelen över fler plattformar för att göra verksamheten mer stabil.

Att göra spel för konsoler som Play Station och Xbox kostar dock mer. Med bland annat spelet Unravel har bolaget tagit hjälp av Electronic Arts, en av världens största spelförläggare, för att finansiera spelet som släpps i början av nästa år.

“Tidigare har vi inte haft möjlighet att göra större produktioner helt på egenhand. Det är också något vi kommer satsa på nu”, säger Jörgen Larsson.

Förra året omsatte bolaget 31 miljoner kronor. De första nio månaderna 2015 har omsättningen ökat med 67 procent jämfört med samma period 2014.

Läs fler artiklar
LÄS MER