Krys kampanjsajt spred falsk information – sågas: "Otroligt upprörande"

Kry Hälsa
Krys kampanjsajt spred falsk information – sågas: "Otroligt upprörande"

Krys samarbetspartner spred felaktig information. Foto: Istock samt skärmdump.

Erik Wisterberg

Reporter

Vårdguiden kräver att sajten stoppas.

Har du koll på hur man får ett redan utskrivet recept förnyat? Många vänder sig till Google för att få svar på den frågan. På fjärde plats i sökresultaten efter en googling på frasen "förnya recept" dyker sajten Förnyarecept.se upp.

Vid en första anblick ser det att vara någon typ av guide, som har "recensioner". Slutsatsen presenteras längst upp.

"Vi rekommenderar idag alla att förnya recept via KRY då det är i särklass det snabbaste, enklaste och smidigaste alternativet".

Men det är något konstigt med den här sajten. Det är ingen objektiv guide, utan snarare en kampanjsida vars syfte är att få folk att använda nätläkaren Kry. Vem som står bakom den går inte att se – men i själva verket är det en reklamsajt som Kry har ett samarbete med.

Det finns också en till sak som sticker ut. Sajten presenterar tre möjliga vägar för den som vill förnya ett recept. Men alternativet "Vårdguiden" är överstruket.

"OBS! Det går tyvärr inte längre att förnya recept direkt via vårdguiden", står det längre ned på sajten.

Istället rekommenderas sajtens besökare att använda Kry.

Vårdguiden 1177 är finansierat av Sveriges alla landsting och regioner, och innehåller en rad e-tjänster. En av dem är att förnya recept via nätet.

Informationen på Krys kampanjsajt är alltså direkt felaktig.

På en av Krys konkurrenter har man uppmärksammat tilltaget. En källa som Breakit varit i kontakt med är mycket kritisk mot att Kry lägger pengar på reklam som tycks syfta till att uppmana patienter att inte använda 1177:s tjänster, som finansieras av skattemedel.

Dessutom riskerar det att slå mot nätläkarbranschen som helhet.

"Jag tycker det är otroligt upprörande. Vi arbetar hårt för att visa att digital vård är en viktig del i vårdkedjan, att andra branschspelare agerar så här är inte bra för utvecklingen", säger en källa på ett konkurrerande bolag.

Vårdguiden uppger för Breakit att just receptförnyelse är en av de mest populära e-tjänsterna bland användarna.

Nu kräver man att den falska informationen på Krys kampanjsajt ändras.

"Vi kommer ta kontakt med aktören och förväntar oss att informationen tas bort eller ändras", skriver Vårdguidens pressavdelning i ett mejl till Breakit.

Förutom att sidans information är falsk bryter den med all sannolikhet mot marknadsföringslagen, som säger att all köpt reklam måste vara tydligt annonsmärkt.

Efter att Breakit och Dagens Medicin ställt frågor om saken väljer Kry nu att bryta samarbetet. Enligt Krys pressansvarige Linda Bengtsson har man inte haft kännedom om hur innehållet på sajten har sett ut, men att sajten innehåller faktafel.

Hon kan inte gå in på detaljer om hur samarbetet har tillkommit, eller hur den ekonomiska uppgörelsen ser ut.

"Det är ett samarbete som vi har haft, men valt att avsluta. Vi var inte alls nöjda med kvaliteten och sättet man uttrycker sig på. Vi jobbar på att få sajten nedstängd", säger Linda Bengtsson till Breakit.

Någon gång mellan tisdagen och onsdagen ändrades sajtens innehåll. Domänen ägs enligt Internetstiftelsen av en företagare som jobbar med digital marknadsföring på ett bolag som säljer kosttillskott på nätet.

Läs fler artiklar
LÄS MER