Den stora besvikelsen som fick "Zuck" att satsa på virtual reality

Breakit - Den stora besvikelsen som fick "Zuck" att satsa på virtual reality
Foto: TT-bild
Jonas de Lange
Jonas de Lange
Reporter

Google och Apple har ett järngrepp om mobiltelefonernas operativsystem. Men den nästa hårdvarurevolutionen vill Mark Zuckerberg dominera.

Jonas de Lange
Jonas de Lange
Reporter

När smartphoneracet begav sig var Facebook fortfarande ett för ungt bolag för att på allvar kunna ge sig in i kampen med Apple och Google om att skapa ett marknadsledande operativsystem.

I en intervju med den amerikanska sajten Fast Company beskriver nu Facebook-grundaren Mark Zuckerberg det som “en av sina stora besvikelser” att hans bolag inte kunde prägla utvecklingen av ekosystemet för mobilernas operativsystem mer. Istället blev bolaget en passagerare på Google och Apples framgångståg.

Men i nästa teknikvåg tänker han inte stå vid sidlinjen. I intervjun uppges det som en av anledningarna till att Facebook satsar stenhår på bland annat virtual reality, AI och internettillgång i utvecklingsländer.

Den mest närliggande satsningen rent tidsmässigt är VR. Facebookägda Oculus släpper sitt första headset för privatkunder i början av 2016. Även på den fronten har förvisso Google hunnit före men i en helt annan kvalitet och prisklass.

Till Fast Company säger Zuckerberg att Oculus satsar stort, inte bara inom VR, utan även AR. På svenska kan det översättas till förhöjd verklighet och bygger på att man blandar verkligheten och det vanliga synfältet med virtuella element.

“Om vi lyckas få in teknologin något som påminner mer om ett par glasögon, och kan visa den riktiga världen samtidigt, kan det bli den sista teknikprylen många behöver köpa”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER