Sök

Lång väg kvar för billiga elbilar – jättarna bromsar utvecklingen

TeslaPolestarTransport

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Trots att alla pratar elbilar – det kan dröja innan de är i var mans garage.

Elbilarna poppar upp runt varje hörn och så sent som för någon vecka sen lanserade Volvo sin nya elbilssatsning Polestar 2. Sedan länge finns ju även Tesla och flera andra märken har satsat på rena elbilar.

Men det är en lång väg kvar innan bilar drivna på el blir billigare än de som drivs av förbränningsmotorer. Trots att flera av de största biljättarna har annonserat storsatsningar på el är det just de som är bromsklossar på marknaden. Det säger Mikael Wickelgren, forskare på bilindustrin vid Högskolan i Skövde till nyhetsbyrån TT.

“Det knepiga slutgiltiga beslutet är att bestämma sig för att nu investerar vi inte i förbränningsmotorteknik. Den tidpunkten är vi inte vid nu,” säger han.

Wickelgren menar att de stora bolagen inte vill ha hastiga förändringar eftersom de inte kan hantera dem. Därför bromsas utvecklingen upp.

Enligt bedömningar kan brytpunkten för när det blir billigare att producera elbilar än bilar med förbränningsmotorer variera stort. Alltifrån inom fem år, som de största optimisterna tror,  till så sent som 2038 om man får tro pessimisterna.

“Många gissar och ingen vet,” säger Mikael Wickelgren till TT.

 

Läs mer