Sök

Köpenhamn hotar att stänga ner Voi – får tio dagar på sig

VoiElscooterElsparkcykel

Foto: Press.

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Hotar att beslagta alla elscootrar i den danska huvudstaden.

Svenska elscooterbolaget Voi Technology har fått ett ultimatum av Köpenhamns stad: Följ lagar och regler inom tio dagar, annars väntar eventuell polisanmälan samt konfiskering av elcyklarna på bolagets egen bekostnad.

Det skriver Köpenhamns stad i ett pressmeddelande.

Köpenhamns stad kommer också kräva att Voi-appen görs obrukbar för ändamålet att hyra ut elskotrar när tidsfristen löpt ut.

"Vi har under en längre period följt utvecklingen och kan med egen insikt och efter att ha lyssnat till köpenhamnarna konstatera att uthyrningen sker på kommunens mark. Det är i strid med reglerna", säger teknik- och miljöförvaltningens chef Mikkel Halbye Mindegaard.

Utöver Voi nämns också konkurrenten Tier och cykeluthyraren Donkey Republic i pressmeddelandet.

Vois Danmarkchef hävdar i ett uttalande för Copenhagen Post att bolaget visst har rätt att hyra ut sparkcyklar, efter att ha slutit avtal med lokala aktörer såsom kaféer och hotell.

Det håller inte Köpenhamns stad med om, eftersom allmänna utrymmen såsom trottoarer belamras av uthyrningsställen och avställda sparkcyklar.

Flera svenska finanskändisar har gått in i uppstartsbolaget, bland andra Kinneviks storägare Cristina Stenbeck och Candy Crush-miljardären Sebastian Knutsson. Tidigare i veckan tog Voi in ytterligare 30 miljoner dollar i sin senaste kapitalrunda.

I Sverige finns Vois sparkcyklar i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Läs mer