Sök

Tomas Franzén talar ut om Adlibris – kliver själv in som vd

Adlibrise-handel

Tomas Franzén, vd Bonnier. Foto: Press

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

"Rätt odramatiskt."

Igår kväll stod det klart att Adlibris vd Johan Kleberg lämnar bolaget med omedelbar verkan.

"Det är inte mitt initiativ. Jag har haft en ganska tydlig vision för Adlibris, med kunderbjudande och positionering och jobbat mot den. Nu är vi mitt i den stora omställningen. Min bild är att det är helt avgörande att driva den omställningen snabbt. Styrelsen och dess ordförande har en helt annan syn på det. Då är det klart att man ska sluta”, sade Kleberg till sajten Svensk bokhandel på onsdagskvällen.

Nu står det klart att bolagets styrelseordförande, Tomas Franzén, kliver in som tillförordnad vd för Adlibris.

”Vi är från styrelsen överens med Johan om att det är rätt tid för ett vd-skifte. Det är rätt odramatiskt och en diskussion vi landat i under vänskapliga former, men delvis ett resultat av olika syn på vägen”, säger Franzén till Market.

Han berättar att en ny vd nu ska rekryteras till Bonniers e-handelsjätte.

”Johan har gjort ett stort jobb med att nära nog dubbla Adlibris på fyra år, och vi har alla möjligheter att nu fortsätta den tillväxtresan”, säger han. 

Storförlust

Adlibris avslutade samtidigt 2018 på ett något kaosartat sätt. Kunderna fick vänta i veckor på sina beställningar – vissa fick inte ens paketen i tid till jul

När bolaget sedan presenterade sin bokslutskommuniké den 14 februari i år visade det sig dessutom att resultatet hade vänt från en vinst på 31 miljoner kronor 2017 till en förlust på 125 miljoner under 2018.

Läs mer