Sök

Kobalt på väg att ta in närmare 1 miljard kronor från investerare

Kobalt

Willard Ahdritz.

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Svenskgrundade Kobalt Music är i färd med att slutföra det största kapitaltillskottet i bolagets historia. Injektionen väntas vara på över 100 miljoner dollar.

Det skriver Music Business Worldwide.

Kobalt grundades år 2000 av svenske Willard Ahdritz tillsammans med bland andra den förre Ratata-medlemmen Johan Ekelund, som numera är bolagets Nordenchef. Man ser sig som ett teknikföretag i musikbranschen och hjälper bland annat låtskrivare att samla in pengar från streamingtjänster som Youtube och Spotify.

“En hitlåt kan ha intäkter från uppåt 10 miljarder mikrotransaktioner. Det låter galet mycket men tänk dig att en låt kan streamas över en miljard gånger enbart på Spotify. Uppskattningsvis har vi en affärsmässig koppling till runt 40 procent av låtarna på topp 100-listorna i USA och England”, har Willard Ahdritz tidigare sagt till Breakit.

Bolaget har gjort flera förvärv i branschen och även köpt flera rättighetskataloger - bland de artister vars låträttigheter helt eller delvis förvaltas av Kobalt finns Eminem, Elvis Presley, Bob Marley, Paul McCartney och Pet Shop Boys.

Willard Ahdritz, som fortfarande är vd, bekräftar för Music Business Worldwide att bolaget är på väg att ta in mer kapital, men vill inte precisera summan.

"Streaming driver fram ett fantastiskt skifte i intäktsdistributionen, och skapar ett nytt stort marknadssegment av artister som inte betjänas av de stora skivbolagen", säger han till tidningen.

Läs mer om Willard Ahdritz entreprenörshistoria här.

Läs mer