EU-kommissionen ger Autoliv 1,9 miljarder i kartellböter

AutolivFordon

Jan Carlson, styrelseordförande I Autoliv. Foto: Jonas de Lange.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Ska betalas inom 90 dagar.

Fordonssäkerhetsbolaget Autoliv och branschkollegan TRW får totalt 368 miljoner euro i böter av EU-kommissionen för att ha brutit mot konkurrensreglerna. Takata klarar sig samtidigt undan böter då företaget avslöjade kartellen, uppger EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

Företagen ska ha varit delaktiga i två karteller gällande leveranser av bilbälten, krockkuddar och rattar till europeiska biltillverkare. Alla tre leverantörerna har bekräftat att man varit involverade i kartellbildning och gått med på en uppgörelse.

För Autolivs del blir det böter på drygt 179 miljoner euro (203 miljoner dollar) som ska betalas inom 90 dagar. Utredningen har pågått sedan 2011.

"Bötesbeloppet är lägre än den avsättning på 210 miljoner dollar som Autoliv gjorde i det fjärde kvartalet 2018. Skillnaden mellan det faktiska bötesbeloppet och avsättningen kommer att redovisas i Övriga intäkter (kostnader), netto, i Autolivs rapport för det första kvartalet 2019", skriver bolaget i ett separat pressmeddelande.


 

Läs mer