Ngenic vinner miljonupphandling med smart termostat för husägare

NgenicVärmekEnergi

Björn Karlström, sälj- och marknadschef på Ngenic. Foto: Pressbilder.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Det Uppsala-baserade techbolaget Ngenic, som har byggt en smart elmätare, har landat en order värd 10 miljoner kronor.

Syftet med termostaten Ngenic Tune är att ge husägaren ett bättre och jämnare inomhusklimat. Systemet tar inte bara hänsyn till utomhustemperaturen utan kombinerar den med temperaturen som råder inomhus.

“Genom att ta hänsyn till flera parametrar och värmekällor kan uppvärmningen styras mer effektivt. Solinstrålningen är till exempel en viktig parameter. Utomhusgivaren på skuggsidan tar inte hänsyn till den, vilket gör att du riskerar att få ganska stora övertemperaturer,” säger Björn Karlström, sälj- och marknadschef på Ngenic.

Tjänsten lanserades i november 2014 och i mars 2015 började bolaget att arbeta med fjärrvärme. Nu har Ngenic anlitats som leverantör till inköpscentralen Värmek som representerar 145 energi- och värmeföretag.

Affären är totalt värd 10 miljoner kronor fördelat på fyra år.

“Det är ett stort erkännande att som ungt bolag vinna den här upphandlingen. På Värmek är det erkända och erfarna ingenjörer från energibranschen som gör bedömningen. Även om man är intresserad av bra villkor är det i huvudsak funktionen man tittar på,” säger Björn Karlström.

Ngenic är inne i en finansieringsrunda med målet att ta in 10-15 miljoner kronor.

“Vi vill snabba på försäljningstakten och sänka våra tillverkningskostnader,” säger Björn Karlström.

Läs mer