Han anmäler ministern – för svängningen i "ödesfrågan för internet"

Upphovsrätt
Han anmäler ministern – för svängningen i "ödesfrågan för internet"

Morgan Johansson KU-anmäls av Moderaternas Tomas Tobé. Foto: Anders Wiklund/TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Sveriges regering bytte fot, och sade ja till EU:s omtvistade upphovsrättsdirektiv.
Nu KU-anmäler Moderaterna justitieministern.

I förra veckan stod det klart att Ministerrådet i EU, med stor majoritet, godkänt copyrightdirektivet. Breakit kunde även berätta att Sveriges regering svängt. Från att ha varit kritisk till direktivet valde man att släppa fram det.

Nu väljer Moderaterna att anmäla justitieminister Morgan Johansson till konstitutionsutskottet, KU. Detta eftersom regeringen, enligt partiet, inte förankrat sin nya position i riksdagen.

"Min bedömning är att den position som regeringen förankrade den 11 maj 2017 i Näringsutskottet inte rymmer den position som regeringen slutgiltigt ställde sig bakom", skriver riksdagsledamoten Tomas Tobé (M) i KU-anmälan.

Kravet är att KU ska granska om Morgan Johansson har agerat i strid med gällande regler om samråd och information till fackutskott och EU-nämnd.

Morgan Johansson skriver nu på Twitter att han ser fram emot granskningen, och att regeringen informerat riksdagen åtta gånger i frågan.

"Moderaterna har inte haft några invändningar och aldrig lagt några reservationer", skriver Morgan Johansson i sin tweet.

Vill du veta mer om vad upphovsrättsdirektivet, som kallats för en ödesfråga för internet i EU, faktiskt innebär? Spana in denna pedagogiska guide.

Läs fler artiklar
LÄS MER