Sök

USA begär möte med Finansinspektionen om Swedbank

SwedbankBankFinans

Foto: Press

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

"Syftet är att få en briefing kring Swedbank och FI:s åtgärder".

Det duggar tätt med nya uppgifter i härvan kring den penningtvättsanklagade storbanken Swedbank. Här kan ni läsa mer om bakgrunden.

Senast igår kväll kom rapporter om att Finansinspektionens experter tidigare varnat om Swedbank utan att någon reagerade.

Nu uppger Dagens industri att uppståndelsen fått amerikanska myndigheter att reagera. I ett brev till Finansinpektionen ber USA:s ambassad i Stockholm om ett möte.

"Jag undrar om det går att ordna ett möte mellan vår Charge d'Affaires och Finansinspektionen. Syftet är att få en briefing kring Swedbank och FI:s åtgärder", skriver en tjänsteman på ambassaden i det kortfattade brevet.

Den amerikanska ambassaden vill inte kommentera sin begäran om att träffa Finansinspektionen, uppger tidningen.

"Amerikanska ambassaden kommenterar generellt inte sina privata möten med svenska tjänstemän", skriver presstalespersonen Williams Martin till Dagens Industri.

Amerikanska myndigheter inledde i fjol utredningar av Danske Bank med anledning av penningtvättshärvan där. Det finns i nuläget inga uppgifter om liknande utredningar avseende Swedbank, men en sådan utveckling har beskrivits som en mardröm med tanke på de stora befogenheter som amerikanska myndigheter har.

Läs mer