Cisco dementerar uppgifter om mångmiljardbud på Ericsson

Cisco dementerar uppgifter om mångmiljardbud på Ericsson

Hans Vestberg, koncernchef Ericsson. FOTO: Pressbild

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Uppdaterad: Den amerikanska nätverksjätten uppges ha uppvaktat Ericsson sedan ett år tillbaka. Men Cisco dementerar uppgifterna.

Det är Dagens industri som på fredagskvällen kommer med de smått sensationella uppgifterna. Skulle uppköpet bli verklighet innebär det den största affären i svensk näringslivshistoria. Ericssons börsvärde ligger på drygt 260 miljarder kronor.

Ciscos tidigare koncernchef och idag arbetande styrelseordförande John Chambers var i tisdags i Stockholm. Den officiella orsaken till besöket var att tala på Ericssons kapitalmarknadsdag för att närmare presentera det strategiska samarbetet mellan Cisco och Ericsson som offentliggjordes på måndagen.

Men i hemlighet träffade han också Ericsson-toppar, uppger DI, för att sälja in Ciscos planer på ett bud på den svenska telekomjätten.

Cisco ska framför allt vara intresserat av att komma över Ericssons stora patentportfölj där det ingår över 37.000 beviljade patent.

Men enligt Dagens Industri motsätter sig Ericssons styrelseordförande Leif Johansson ett bud. Hans chanser att stoppa ett övertagande från Cisco bedöms dock som små.

"När Leif Johansson försvarade Astra Zeneca mot Pfizers bud fanns ett tydligt case för att det var värdeskapande för ägarna att bolaget förblev självständigt. Det caset finns inte i Ericsson-fallet. Prislappen på ett bud från Cisco kommer att vara högre än det värde som Ericsson kan uppnå som självständigt bolag, särskilt eftersom telekomjätten dras med ansenliga problem inför framtiden", säger en av DI:s källor.

Affärens vara eller inte vara kommer avgöras av om Cisco är villigt att gå hårt fram och lägga ett fientligt bud i strid mot telekombolagets styrelse.

"Cisco vill inte lägga ett fientligt bud. Men det kan ändras", säger en källa till DI.

Men senare på fredagskvällen kom helt andra uppgifter som bestrider Dagens industris avslöjande. Till den amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg uppger Nigel Glennie på Cisco att uppgifterna inte stämmer.

"Vi är entusiastiska över det strategiska partnerskap som vi presenterade i måndags. Som våra chefer sa då har några andra typer av transaktioner aldrig varit aktuella", säger Nigel Glennie.

Men Ericsson vill vare sig dementerar eller bekräftar DI:s uppgifter. Minako Nakatsuma Olofzon, talesperson på Ericsson, säger till Bloomberg att bolaget aldrig kommenterar rykten eller spekulationer.

Läs fler artiklar
LÄS MER