Bakslag för svenskens nya telefon - amerikaner avråds från att köpa

TeliaAT&TOnePlus

Foto t.h: Pressbild. Foto t.v: Flickr/Web Summit

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

En av USA:s största techsajter avråder nu sina amerikanska läsare från att köpa den senaste telefonen från mobiltillverkaren One Plus.

Svensk-kinesiska Carl Peis bolag har gjort global succé med sina “flaggskeppsdödare”, som bolaget kallar dem, One Plus 1 och One Plus 2.

Nu har bolaget försökt sig på en budgettelefon under namnet One Plus X men möter motstånd från en av USA:s största största techsajter, The Verge.

“Det är en stor brist som gör att jag inte rekommenderar den här telefonen. Den stödjer inte de stora operatörernas vanligaste 4G-frekvenser”, skriver recensenten Dan Siefer för The Verge.

Vad innebär det då? Det korta svaret är att internetuppkopplingen på telefonen blir långsammare. Det går utöver i princip alla appar på telefonen.

4G är den typen av mobilnät som krävs för att till exempel streama videoklipp och göra sådant som man tidigare bara har gjort när man har wifi tillgängligt. 

Det längre svaret är lite mer komplicerat. Olika mobiloperatörer distribuerar 4G nät på olika frekvensspektra, eller band.

I Sverige verkar One Plus senaste telefon, i likhet med bolagets mer kraftfulla modeller, stödja mobiloperatörernas 4G-frekvenser.

"One Plus X fungerar med de flesta, om inte alla stora operaörer i Europa", skriver bolagets pressavdelning i ett mejl till Breakit.

I USA är det däremot en annan historia.

Den stödjer inte 4G alls för USA:s största operatör Verizon, och funkar halvdant med näst största AT&T och tredje största T-mobile. Telefonen har inte stöd för AT&T:s vanligaste frekvens och inte heller stöd för frekvensen som T-mobile rör sig mot i snabb takt, enligt The Verge.

USA är världens tredje största mobilmarknad efter Indien och Kina och över 200 miljoner amerikaner äger en smartphone.

Men är det så himla noga om telefonen inte har stöd för 4G? Så länge den har kontakt med internet överhuvud taget är det väl lugnt, eller? Det har man såklart helt rätt i.

Om det vore 2011.

I princip alla appar nuförtiden är beroende av internet för att fungera optimalt. Facebook lägger allt större fokus på videoklipp, alla dina mobilspel vill koppla upp dina resultat till nätet och bilderna på Instagram och Snapchat är betydligt mer trögladdade än ren text.

Redan nu är uppkopplade människor vana vid att mobiltrafiken går ungefär lika snabbt som wifi. Teliasonera spår även att datatrafiken kommer bli elva gånger större fram till 2018.

Varför One Plus negligerar behovet av 4G framstår som något av ett mysterium.

Läs mer