Sök

Bråket trappas upp – Warner anklagar Spotify för lögner

SpotifyWarner MusicMusik

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Problemen i Indien fortsätter för Spotify.

Igår skrev vi om ett storbråk mellan skivbolagsjätten Warner Music och Spotify i Indien. Bråket handlar – förenklat – om licensrättigheterna till Warners musik.

Spotify hävdar att de har rätt till licenserna med hänvisning till en indisk reglering för tv- och radiorättigheter. Warner hävdar å andra sidan att det inte alls är så – och lämnade igår in en stämningsansökan till indisk domstol för att få saken prövad.

På tisdagsförmiddagen svensk tid kom ett jublande besked från Spotify. Enligt streamingjätten hade Högsta Domstolen i Bombay avslagit Warners stämningsansökan och Spotify skulle kunna lansera inom ett dygn.

“Vi är nöjda med dagens utslag,” sa en talesman för Spotify till Music Business Worldwide.

“Det säkerställer att låtskrivare, artister, skivbolag och publicister kommer att kunna dra nytta av den indiska marknadens ekonomiska möjligheter och att konsumenterna kommer att njuta av en utmärkt Spotify-upplevelse.”

Men så enkelt var det tydligen inte.

Strax efter kommenterade nämligen Warner domstolsbeslutet och deras tolkning är en helt annan.

“Att Spotify påstår att rätten har avslagit vår ansökan är en lögn,” sa en talesperson till Music Business Worldwide.

Istället menar Warner att domstolen har beordrat Spotify att de måste ge domstolen alla siffror på hur de använder deras musik i Indien och vilka vinster de gör på den. De har fyra veckor på sig och innan dess kan de inte hänvisa till regleringen som gäller tv- och radiorättigheter.

Trots det här skulle Spotify nu kunna dra igång i Indien – men det är oklart om det vore helt lagligt.

Indien med över en miljard invånare är naturligtvis en jättemarknad som Spotify hemskt gärna vill ta sig in på. Tidigare har man sagt att man ska lansera i januari, något som det här bråket alltså har försenat.

Läs mer