Sök

Emanuel Karlsten crowdfundar reportageresa till EU-parlamentet

EUUpphovsrätt

Emanuel Karlsten har tidigare följt dramatiken direkt från Strasbourg. Nu crowdfundar han ännu en reportageresa.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Frilansjournalisten Emanuel Karlsten, som också är krönikör på Breakit, kommer att bevaka omröstningen av EU:s kontroversiella copyrightdirektiv på plats. För att finansiera reportageresan har han lyckats samla in över 100.000 kronor via en kampanj på Kickstarter.

I månadsskiftet mars-april sker den sista, avgörande omröstningen i EU-parlamentet angående Copyrightdirektivet, eller upphovsdirektivet. De kontroversiella förslagen är ett initiativ från EU för att skydda de som har upphovsrätt, exempelvis medier, musiker och konstnärer.

Anhängare menar att direktivet stärker ovan nämnda gruppers möjlighet till ekonomisk ersättning, medan kritiker anser att det inskränker friheten på internet.

Det är främst artikel 11 och 13 som har kritiserats (du kan läsa allt om det här).

En av de journalister som har engagerat sig starkast i frågan är Emanuel Karlsten, som kallar det för “en ödesfråga för internet”. Han har skrivit flera krönikor om direktivet för Breakit.

För att kunna bevaka frågan på plats – antingen blir det i Bryssel eller Strasbourg – har han nu valt att genomföra en crowdfundingkampanj på Kickstarter  som är uppe i över 105.000 kronor. På så sätt är allmänheten med och finansierar hans journalistik. 

Hade du trott på förhand att intresset skulle vara så stort?

“Jag trodde det skulle vara stort, men inte så stort som det blev. Det första finansieringsmålet på 28.000 kronor nåddes på en timme. Första dygnet var summan uppe i 80.000 kronor, det var chockartat! Jag hade inte förberett nya mål, så det var en stress i helgen att komma på nya. Nu kommer jag kunna ta med en bild- och videojournalist, dessutom blir det en inför-resa där jag kommer att fokusera på att reda ut frågan om botar".

Varför valde du den här finansieringslösningen?

“Jag har varit i princip ensam om att skriva om frågan, åtminstone i krönikeform. Under det här året har jag blivit uppringd av journalister som vill ha med mig som expert, det finns ingen annan journalist som har satt sig in i frågan annat än i TT-notisform. Det är märkligt eftersom det har funnits ett enormt intresse varje gång jag har skrivit om det. Jag har inget stort mediehus i ryggen, däremot har jag ett extremt starkt stöd bland läsare, så jag förstod att det fanns en möjlighet att bli finansierad på det här sättet. Jag har försökt paketera det så journalistiskt som möjligt, man stöttar inte en åsikt utan man stöttar journalistiken".

Många av de som backar dig är med säkerhet negativa till förslaget. Hur behåller du din neutralitet som journalist?

“Jag har skrivit om de här frågorna i krönikeform, vilket tillåter – och förutsätter – att man landar i en slutsats och berättar om den. Skulle jag åka och granska diktaturen i Ryssland inför ett nytt val har jag ju redan en slutsats om att det inte är en särskilt sund demokrati, så det är inte särskilt konstigt. Däremot är skillnaden mellan aktivism och journalistik att vara öppen för att man kan landa i en annan slutsats – och presentera den. Skulle det till exempel komma fram att det inte är personer bakom de 5 miljoner namnunderskrifterna – utan botar, skulle jag ju naturligtvis rapportera om det”.

Får du prestationsångest?

"Nej, snarare känner jag en stor ödmjukhet inför att det är så många som väljer att stötta mig. Jag tycker att jag har varit supertydlig med vad man kan förvänta sig, så jag känner mig mer taggad än nervös”.

Är det här framtiden för journalistiken?

“Jag tror inte att Kickstarter-formatet är långsiktigt hållbart, men det är ett bra sätt att finansiera särskilda frågor som man inte tycker uppmärksammas tillräckligt. Det är också ett styrkebesked för journalistiken – att det finns en enorm betalvilja”.

Om du inte har hängt med i debatten om EU-förslagen läs gärna dessa artiklar.

EU tar ödesbeslut om internet – men vad är det alla bråkar om?

EU eniga om nya upphovsrättsregler

Youtube raggar svenska profiler i attack mot EU:s innehållsfilter

Läs mer