Sök

Därför kan anställda gå lottlösa när högt värderade startups säljs

IzettleSquareBreakits podcast

Jacob de Geer, medgrundare och vd Izettle. FOTO: TT

Breakit

Breakit

Preferensaktier i högt värderade startupföretag innebär att de som har investerat i en sen fas får förtur till pengarna om bolaget säljs. Det bli en kalldusch för anställda som sitter på små aktieposter, rapporterar Breakits podcast.

Det senaste exemplet på vilken avgörande roll preferensaktier kan spela i techbolag kom förra veckan när betalbolaget Square gick till börsen.

Square konkurrerar med svenska Izettle och fick i samband med börsnoteringen en till synes lägre värdering än vid den senast föregående riskkapitalrundan.

I senaste avsnittet av Breakits podcast flaggar Stefan Lundell och Olle Aronsson för vad det här kan innebära för anställda i företag som fått små aktieposter eller optioner.

"De stora riskkapitalfonder som har investerat i en sen fas får pengarna först om bolaget till exempel säljs. Därmed har man olika incitament inom ägargruppen. Vissa vill sälja medan andra vill vänta. Det kan i värsta fall sluta med att anställda som har små poster av stamaktier inte får några pengar alls. Grundarna och andra riskkapitalister som har större poster har nog koll på det här, men anställda med optioner är nog inte lika upplysta", säger Stefan Lundell.

Han påpekar att även grundarna påverkas i hög grad. Ett exempel är Izettles medgrundare Jacob de Geer som ibland beskrivs som "miljardär".

Izettle värderas visserligen till 4 miljarder kronor. Men på grund av preferensaktiestrukturen är det många som har förtur till pengarna innan grundarna kan casha in.

Lyssna på hela podden här, eller via valfri app i mobilen.

 

Läs mer