Female Legends ordnar lan för tjejer – ”Intresset har varit stort"

Female Legends e-sport Gaming
Female Legends ordnar lan för tjejer – ”Intresset har varit stort"

Lillie Klefelt.

Towe Boström

Reporter

"Det är bra med den här typen av event som får upp ögonen på beslutsfattare", säger Lillie Klefelt.

I helgen har Female Legends lan för tjejer och icke-binära gått av stapeln i Stockholm. Målsättningen är att locka och uppmuntra tjejer som e-sportar och öka deras intresse för teknik.

Bakom satsningen står e-sportnätverket Female Legends tillsammans med Ellevio.

När Breakit pratar med Female Legends medgrundare Lillie Klefelt under söndagsförmiddagen berättar hon att allt gått väldigt bra. Det här är första gången lanet, som lockar 35-40 deltagare, går av stapeln.

”Intresset har varit stort bland dem som fått reda på det. Sedan är tjejer alltid lite skeptiska till tjejsatsningar för de är vana vid att det är en engångsraket”, säger Lillie Klefelt.

Förhoppningen är att kunna fortsätta driva satsningen, som enligt arrangörerna är Sveriges största tjej-lan.

Lanet har även innefattat seminarier och paneldebatter kopplade till e-sport, jämställdhet och teknik. Bland deltagarna hittar vi bland annat spelbolaget Dice, röstskådespelaren Matilda Smedius och Effie Karabuda.

”Genom att samla beslutsfattare, experter och aktiva hoppas vi få fler att gå från ord till handling i dessa frågor”, säger Female Legends medgrundare Liza Lind

Lillie Klefelt berättar att många tjejer har dåliga erfarenheter från gamingvärlden. Female Legends vill därför skapa en trygg miljö där tjejer kan bygga upp självförtroendet kring gaming. Målet är att den här typen av separatistiska event inte alls ska behövas i framtiden.

”Vi är på rätt väg men det går för långsamt. Det är bra med den här typen av event som får upp ögonen på beslutsfattare och människor för att få dem att förstå att det behövs", säger Lillie Klefelt. 

Female Legends har fått runt 5 miljoner kronor från Arvsfonden till projekt som ska driva arbetet med att få in fler tjejer och ickebinära spelare i e-sportsvärlden.

Lillie Klefelt har tidigare medverkat i Breakits event Game tech där hon diskuterade influencers inom gaming.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER