Hetaste trenderna på Mobile World Congress i Barcelona

EricssonHuaweiMobiltelefoner

Mobile World Congress 2018. Foto: AP Photo/Francisco Seco

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

5G-mobiler, nya smarta prylar och konflikten mellan Huawei och flera av västvärldens politiker. Det är vad som väntar på den stora branschmässan Mobile World Congress i Barcelona, som inleds idag.

Förväntningarna på 5G är stora. Den stora vinningen för konsumenter är så klart möjligheten att ta emot information mycket snabbare och ett större utrymme för att koppla upp smarta prylar.

Det kommer att vara en stor del av årets mobilmässa i Barcelona – frågan är bara hur mycket som kommer att visas.

“Jag tror det finns stora förväntningar och en nyfikenhet på hur långt leverantörerna av prylarna, Samsung, Huawei med flera, har hunnit med sina 5G-telefoner”, säger Bengt Nordström vd på Northstream som besöker mässan, och fortsätter:

“Det som är på gång är utbyggnaden av att förbättra mobilt bredband. Det är huvudspåret och den tjänst som alla kunder använder och man behöver mer kapacitet till. Övriga delar, som hur det kan användas i bilindustrin och i fabriksanläggningar i tillverkningen, det ligger nog några år i framtiden. Det finns mycket idéer och diskussioner kring den utvecklingen, men inte så många konkreta planer.”

Samtidigt som 5G-tekniken är här och snart kommer att kunna rullas ut på bred front så finns det också många frågor. En av de största orosmolnen är hur den pågående konflikten mellan USA och Kina kommer att påverka branschen.

“Operatörerna är väldigt oroliga över den här situationen för många använder Huawei i dag. De en viktigt del i näten. Skulle de förbjudas blir det mycket turbulens och man måste byta ut system. Det är känsligt och kostsamt. Sen är det svårt att bedöma vad som kommer att hända, det är två stormakter mot varandra“, säger Bengt Nordström.

Anders Storm är vd på Sivers IMA, ett företag som utvecklar chip till fiber och trådlösa nät, och en flitig besökare av mobilmässan i Barcelona. Enligt honom finns det flera intressanta trender att hålla utkik efter – utöver huvudattraktionerna 5G och nya mobiltelefoner. 

“Andra delar som är intressanta är hur artificiell intelligens kommer in i olika former, hur det tar sig in i mobiler mer och mer. Qualcomms processor Snapdragon 855 kommer att finnas i de nya mobilerna med bättre stöd för AI-teknik, men också 5G-stöd”, säger han och fortsätter:

“Sen är det förstås de smarta röststyrda assistenterna, till exempel Google assistant och Amazon Alexa, som nu många tillverkarna plocka in i sina prylar. Dessa smarta prylar växer och kommer att vara en viktig del framöver, liksom uppkopplade bilar via den nya 5G tekniken."

Läs mer