MTG säljer bulgariska Nova för 1,9 miljarder

MTG
MTG säljer bulgariska Nova för 1,9 miljarder

Foto: TT

Finwire / Breakit

Gör nytt försök att sälja.

Mediakoncernen MTG säljer sitt innehav om 95 procent i Nova Broadcasting Group i Bulgarien till Advance Media Group. Försäljningen av Nova kommer att medföra en nettovinst om cirka 1 300 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Den kontantreglerade transaktionen värderar 100 procent av verksamheten till 185 miljoner euro (cirka 1 917 miljoner kronor)
MTG har tidigare försökt sälja Nova Group till PPF Group. Den affären stoppades dock av den bulgariska konkurrensmyndigheten. Nu återstår att se om affären godkänns denna gång. Myndigheterna förväntas komma med ett beslut under andra kvartalet i år.

Nova är Bulgariens största kommersiella mediegrupp och omfattar 7 TV-kanaler, samt kompletterande online-verksamheter som varje månad i genomsnitt når 74 procent av alla invånare i Bulgarien. Nova genererade en försäljning om 1 154 miljoner kronor och ett EBIT-resultat om 223 miljoner kronor för helåret 2018 och har 650 anställda. MTG etablerade sig i Bulgarien 2007 med investeringen i Balkan Media Group Limited och köpte 2008 Nova, därefter fusionerades dessa verksamheter 2009.

"Affären med Advance Media Group kommer att säkra den fortsatta utvecklingen av Nova som växt till Bulgariens ledande kommersiella mediebolag under ledning av VD Didier Stoessel och hans medarbetare. Jag vill tacka alla som möjliggjort den här framgångsrika utvecklingen av bolaget. Försäljningen återspeglar MTG:s strategi att hitta nya ägare som investerar i våra internationella underhållningsverksamheter, medan vi fokuserar på våra globala digitala vertikaler. Efter den förestående uppdelningen av MTG och noteringen av NENT Group, kommer MTG att vara ett strategiskt operativt investeringsföretag inom esport och online-spel", säger Jørgen Madsen Lindemann, vd och koncernchef, MTG.

Läs fler artiklar
LÄS MER