Svenska Oatly hyllas – ett av världens tio mest innovativa företag

Foodtech
Svenska Oatly hyllas – ett av världens tio mest innovativa företag

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Svenska havremjölken Oatly klår Apple, Twitch och Alibaba, enligt ny lista.

Den svenska havremjölken har gjort succé på andra sidan Atlanten och för ett drygt år sedan skrev vi om att bolaget skulle öka produktionen med 50 procent. Då var bland annat hela New York-stadsdelen Brooklyn helt torrlagd på havremjölk.

Nu kommer nästa erkännande. Oatley kvalar in på tio-i-topp när affärssajten Fastcompany rankar världens mest innovativa företag. Före storheter som till exempel Apple, Alibaba och Twitch.

Oatley hyllas i motiveringen för sin lansering, där man först inriktade sig på ett fåtal finkaféer för att få upp intresset som sedan exploderade. Idag finns den svenska havremjölken på 2.500 kaféer och 1.500 mataffärer, en siffra som väntas öka till 5.000 under 2019.

Förra året omsatte företaget över 15 miljoner dollar i USA och försäljningen väntas dubblas i år.

2016 sålde Industrifonden stora delar av sitt innehav i Oatley.

Fler svenskar på listan

Förutom den stora listan över världens mest innovativa företag har Fast Company även rangordnat de mest innovativa företagen inom en rad olika branscher. På listan över världens mest innovativa musikbolag återfinns två svenska företag: Soundtrack Your Brand, som förenklat kan beskrivas ett Spotify för företag, och Kobalt, som är ett nytt typ av musikförlag.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER