Tessins sparare får tillbaka pengar – men än saknas 18 miljoner kronor

Tessin

Foto: Istockphoto

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Nya bud om tidigare misslyckat projekt.

Under tisdagen rapporterade vi om en ny kris som hotar de småsparare som investerat via crowdfundingplattformen Tessin. 17 miljoner kronor har investerats i ett projekt som drivs av fastighetsbolaget Zenergy som försatts i rekonstruktion.

Hotet följer efter att andra projekt som finansierats via plattformen också gått i graven. Förra våren gick Axxonen Properties i konkurs. För runt en månad sedan gick även Albert Hansson finans och fastigheter i konkurs, där Tessins investerare satsat 24 miljoner kronor.

Som Di Digital tidigare rapporterat tog Albert Hansson finans och fastigheter in 18,2 miljoner genom Tessin i början av 2017, i ett projekt med rubriken "Premiumbostäder i Storstockholm".

Detta skedde genom utfärdande av så kallade preferensaktier. Preferensaktier har ofta företräde till utdelning före stamaktierna, liksom vid upplösande av bolag, där utdelning ofta är bestämd på förhand.

I november 2016 tog fastighetsbolaget även tagit in 6,3 miljoner kronor genom Tessin i ett projekt som beskrevs som "Topprenoverade lägenheter i hjärtat av Båstad".

Det har tidigare varit oklart vad som händer med investerarnas pengar i fallet Albert Hansson. Men nu meddelar Tessins vd Jonas Björkman att det klarnat något i frågan om åtminstone Båstads-projektet.

”Konkursförvaltaren har precis meddelat att samtliga långivare i projektet kommer erhålla full återbetalning för sin investering, inklusive upplupen ränta och dröjsmålsränta då man skyndsamt avyttrat fastigheten", skriver Jonas Björkman till Breakit.

Det berör lånet på 6,3 miljoner kronor. Hur det går med den större summan, preferensaktierna på 18,2 miljoner kronor, är oklart.

”Angående preferensaktierna så har vi inte fått någon uppdatering från konkursförvaltaren än, mer än att utredningsarbetet pågår som ska resultera i bouppteckning samt förvaltningsberättelse inom kommande månader”, säger Jonas Björkman.

Sajten Di Digital har tidigare rapporterat att Tessin sedan ett och ett halvt år sedan slutat att erbjuda preferensaktier då det anses mer riskfyllt. I de nuvarande lösningarna finns vanligtvis en pantsatt fastighet som borgen, något som skett i det färska fallet med investeringen i Zenergy som genomgår rekonstruktion.

Läs mer