Dreamhack-säljarna får en kvarts miljard - 73-årig doldis får mest

Dreamhack
Dreamhack-säljarna får en kvarts miljard - 73-årig doldis får mest

Foto: TT/Pressbild/Skärmdump. Marcus Lindmark t.v.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Bernt Ohlén och Stefan Magnusson äger mest aktier i Dreamhack som nu slukas av börsjätten MTG.

Det är lite oväntat en 73-årig man med våning på Östermalm som kontrollerar världens största lan-party, Dreamhack.

Bakom aktiebolaget Dreamhack står nämligen Implicator Holding som i sin tur kontrolleras av Bernt Ohlén. Dreamhack grundades av Martin Öjes och Kenny Eklund redan 1994 men Bernt Ohlén äger sedan ett antal år tillbaka 66 procent av aktierna i Implicator Holding. Näst största ägare är Stefan Magnusson med 13 procent av aktierna.

Det är dessa två herrar som alltså får dela på lejonparten av köpeskillingen. MTG avslöjar inte hur mycket de betalar för Dreamhack men i pressmeddelandet som skickades ut på torsdagsmorgonen framgick att företagsvärdet var 244 miljoner kronor. Efter att skulder och tillgångar, som redovisades i årsredovisningen för 2014, räknats bort indikerar det en prislapp på runt en kvarts miljard kronor, enligt Breakits beräkning.

”E-sporten lockar många olika investerare just nu, men med MTG hittade vi ett svenskt bolag som delar vår syn på entreprenörskap. Vi är jättestolta över utvecklingen vi har haft de senaste fem åren, men vi är ännu mer spända inför de kommande fem åren och hur långt vi kan ta Dreamhack”, säger Stefan Magnusson i en kommentar till affären.

Dreamhacks vd Marcus Lindmark skissar också på en kraftig expansion:

"Dreamhack bygger på en "gör det själv"-mentalitet, vilket jag har upplevt både som volontärarbetare redan 2002 och som vd. Med det som en del av vårt DNA har vi uppnått stora saker och kommer att fortsätta göra det i framtiden. Nu ska vi ta nästa steg, från att vara lika stor som en svensk musikfestival till att bli ett globalt eventbolag. Vi tror att MTG är den perfekta ägaren för Dreamhack under de kommande åren", säger Marcus Lindmark, vd på Dreamhack.

Huvudägaren Bernt Ohlén ger dock inte några egna kommentarer. Hans egen son Robert Ohlén var fram till oktober 2014 vd, men tvingades bort efter en schism med sin egen far.

Dreamhack brukar beskrivas som världens största "Lan-party" och hade förra året över 100 000 besökare på sina event och dryga 15 miljoner unika tittare som följde livesändningarna på nätet. 

Läs fler artiklar
LÄS MER