Bedragare försökte stjäla kortuppgifter med hjälp av Fortnite

Sociala medier spel Fortnite
Bedragare försökte stjäla kortuppgifter med hjälp av Fortnite

Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Genom att lova bort ett konto i det populära spelet Fortnite försökte bedragare få tag på kortuppgifter från Erika Johansson.

Bedragarna vände sig inte till Erika Johansson själva, utan till hennes 12-åriga son, som likt många andra unga spelar spelet.

“Det är så lågt, man fokuserar på de offer man tror är lättast att lura”, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie vid nationellt it-brottscentrum till Aftonbladet.

Bedragaren kontaktade pojken genom Instagram och frågade om han ville ta över ett konto som skulle innehålla mängder av digital valuta och kosmetiska detaljer i spelet. Saker som annars kostar riktiga pengar att köpa.

Allt han behövde göra var att skicka bilder på mammans bankkort.

“Han blev ju sugen på det här kontot. Det lockar ju barn att få konton med så mycket gratisgrejer”, säger mamman Erika Johansson, som har delat med sig av händelsen i sociala medier för att varna andra föräldrar.

Från polisens sida är det här inte en typ av bedrägerier som de ser ofta.

“Vanligen ser man inte barn som personer som har en förmögenhet man kan komma åt. I det här fallet ser vi att man använder barn för att komma över deras föräldrars pengar”, säger Jan Olsson till Aftonbladet.

Läs fler artiklar
LÄS MER