Tuffare läge för DI:s gäng – lönsamheten halverad

Bonnier Dagens nyheter
Tuffare läge för DI:s gäng – lönsamheten halverad

Foto: Anders Wiklund/TT

Erik Wisterberg

Reporter

Intäkterna ökar, men resultatet faller för Bonnier News.

I går skrev Breakit om illavarslande siffror från Aftonbladet, Sveriges största nättidning. Nu kommer ytterligare ett tecken på en bistrare situation för landets medier.

Bonnier News, där Dagens Industri, Dagens Nyheter, Sydsvenskan och Expressen ingår, halverar sitt operativa resultat (ebita). För helåret 2018 skrivs det till 159 miljoner kronor, att jämföra med drygt 300 miljoner kronor 2017. Det framgår av Bonniers bokslutskommuniké.

Orsaken till det stora tappet ska vara ökade papperspriser, minskade annonsintäkter från papperstidningarna och nedskrivningar i tryckeriverksamheten.

Dessutom spelar satsningar på redaktionellt innehåll och "redaktionella kanaler" in. En inte helt vild gissning är att Expressens och DI:s satsningar på webb-tv kan finnas bakom dessa formuleringar.

Omsättningen för Bonnier news ökade marginellt, från 4,9 till 5 miljarder kronor.

Dagens Industri – historiskt sett en kassako för Bonnier – rapporterar om siffrorna under rubriken "stark tillväxt för Bonnier News".

”Vi är mycket nöjda med att leverera organisk tillväxt i den omställning som vi och vår bransch går igenom. Tillväxten drivs av våra digitala och nya intäkter som ökar från 29 till 37 procent”, säger Anders Eriksson, vd för Bonnier News, till DI.

Bonnier News tidningar har nu 270.000 renodlade digitala prenumeranter i Sverige, enligt bokslutskommunikén. Bonnier gick nyligen vinnande ur budstriden på den krisande lokaltidningskoncernen Mittmedia.

"Fokus på just digitala användarintäkter har varit ett strategiskt huvudtema inom News i flera år, och i och med den nyligen meddelade Mittmedia-affären tas nästa steg i det arbetet", heter det i bokslutskommunikén.

Läs fler artiklar
LÄS MER