Kinneviks vd: "Färre investeringar under 2019"

Kinneviks vd: "Färre investeringar under 2019"

Foto: Pressbild

Direkt / Breakit

Kinnevik kommer göra färre – men större – investeringar i år.

Kinneviks vd Georgi Ganev satte för ett år sedan sina prioriteringar: aktivt ägande, ökad aktivitet i bolagets privata portfölj samt ökat fokus på den nordiska marknaden.

"Under 2019 så kommer vi fortsätta att driva denna agenda, men jag förväntar mig att antalet nya investeringar kommer att vara lägre än under föregående år, och att vi istället fokuserar på större investeringar, vilket demonstreras av investeringen i Mathem som vi annonserat i dag", skriver vd Georgi Ganev i bokslutsrapporten.

Kinnevik kommer också förbli fokuserade på att accelerera utvecklingen av bolag i den privata portföljen och bolaget kommer att fortsätta stötta dem i takt med att de växer och behöver nytt kapital, skriver bolaget.

Under det fjärde kvartalet gjorde Kinnevik investeringar om totalt 392 miljoner kronor, varav 227 miljoner kronor i Travelperk, vilka tillhandahåller en plattform som underlättar företags planering av resor, 111 miljoner kronor i Livongo och resterande 54 miljoner kronor i ett antal andra befintliga innehav.

Till följd av fusionen mellan Tele2 och Com Hem så erhöll Kinnevik 1,2 miljarder kronor kontant och 3,6 miljarder kronor i Tele2-aktier, i utbyte mot aktierna i Com Hem.

Substansvärdet minskade med 10 procent till 70,5 miljarder kronor, eller 256 kronor per aktie, främst drivet av den negativa aktiekursutvecklingen i Zalando.

"Mitt första år som vd för Kinnevik har kantats av fortsatt transformation, där vi bland annat har genomfört en strategiskt viktig sammanslagning samt investerat i tio nya bolag i våra fokusområden. Under årets andra halva, mot bakgrund av volatila marknader där e-handelsbolag inom mode drabbades särskilt hårt, såg vi ett signifikant tapp i Zalandos aktiekurs vilket påverkade vårt substansvärde samt vår totalavkastning", sammanfattar Georgi Ganev 2018.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER