Östberg skjuter upp börsnotering: "Eventuellt i slutet av 2016"

Östberg skjuter upp börsnotering: "Eventuellt i slutet av 2016"

Slush 2015 November 11-12th Helsinki, Finland Foto: Jussi Ratilainen www.jussiratilainen.com

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Ännu en techjätte skjuter på sin planerade börsnotering – den här gången rör det sig om Niklas Östbergs matjätte Delivery Hero.

Den svenske entreprenören Niklas Östberg, som står bakom den Rocket internet-backade matleveransjätten Delivery Hero, har tidigare flaggat för att en börsnotering av bolaget kan komma att ske i år. 

”Vi kommer att ha skapat förutsättningarna för en notering i slutet av detta året, så att vi under nästa år kan ta ett snabbt beslut om en notering”, sade han i slutet av augusti.

Men nu ser förutsättningarna ut att ha förändrats – åtminstone något.

Till Dagens industri säger svensken nu att en börsnotering kan komma att dröja.

”Det kommer inte bli i år och det kommer inte att bli i början på nästa år heller. Eventuellt i slutet av nästa år”, säger han.

Beslutet förklarar han bland annat med att en börsnotering kan försvåra när det kommer till förvärv av konkurrenter.

”Vi gör ganska många investeringar och då är det bra att vara onoterad. Man behöver inte förklara varför man lägger 30 miljoner på en viss sak som kortsiktigt ser dum ut men som är bra långsiktigt”, säger han till Di.

En annan orsak, som Östberg själv inte nämner, skulle dock kunna vara att klimatet för techbolag på väg mot börsen har förändrats den senaste tiden. Under måndagsmorgonen rasade Delivery Hero-delägaren Rocket Internet på Frankfurt-börsen, efter att matbolaget Hello Fresh, som Rocket Internet också har investerat i, meddelat att de skjuter på sin börsnotering.

Nyligen meddelade även den franska musiktjänsten Deezer att de skjuter upp sin börsnotering och betaltjänsten Square tvingades i sin tur nyligen rabattera sitt erbjudande för att bli insläppta på börsen.

”De senaste dagarna har en rad oroande signaler kommit slag i slag. Trots att börsen i övrigt är stark tycks allt fler investerare överge techsegmentet”, skrev Breakits Stefan Lundell i en analys i måndags.

Läs fler artiklar
LÄS MER