Sök

THQ Nordic köper upp spelstudion Warhorse Studios

Lars Wingefors, grundare av THQ Nordic. Foto: Press.

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Svenska spelbolaget THQ Nordic köper upp den Pragbaserade spelutvecklaren Warhorse Studios.

Bolaget ligger bakom spelet Kingdom Come:Deliverance. 

Köpeskillingen uppgår till motsvarande 33,2 miljoner euro på en kassa- och skuldfri basis.

Warhorses nettoomsättning under 2018 uppgick till cirka 42 miljoner euro med en justerat rörelseresultat om cirka 28 miljoner euro.

"Warhorse Studios är en av Europas ledande oberoende studios och jag är stolt att välkomna dem THQ Nordic-gruppen. Kingdom Come: Deliverance, som nu har sålt över 2 miljoner exemplar, har varit en stor succé sedan spelet släpptes för exakt ett år sedan. Jag ser fram emot att fortsätta arbeta tillsammans med grundarna, som kommer leda studion under stor kreativ frihet samt den kreativa utvecklingen i framtiden", kommenterar THQ:s vd Lars Wingefors i ett pressmeddelande.

Samtliga immateriella rättigheter till Kingdom Come: Deliverance ingår i förvärvet.

Köper förläggare

Under onsdagen presenterade THQ även ett andra förvärv. Bolaget helägda dotterbolag Koch Media köper upp 18Point2, som är en förläggarpartner i Australien. Prislappen är 1,9 miljoner euro på en kassa- och skuldfri basis plus tilläggsköpeskilling om maximalt 0,41 miljoner euro. 

Det framgår av ett pressmeddelande.

"THQ Nordic och Koch Media kommer genom förvärvet erhålla en etablerad plattform på en spännande och växande marknad. Vi ser stora möjligheter att introducera oss på ny marknad samt att genom lokala engagemang kunna erbjuda THQ Nordics globala kanaler till australiensiska spelutvecklare", säger vd Lars Wingefors i en kommentar.

Under 2018 hade 18Point2 en nettoomsättning på 15,61 miljoner euro med ett rörelseresultat på cirka 2,31 miljoner euro.

Slog förväntningarna

THQ Nordic släppte under onsdagsmorgonen även sin rapport för det fjärde kvartalet. Bolaget redovisar ett rörelseresultat före avskrivningar (ebitda) på 326 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2018.

Genomsnittet av sex analytikers estimat låg på 308 miljoner kronor, enligt Bloomberg News.

Nettoomsättningen uppgick till 1.381 miljoner kronor, mot väntade 1.205 miljoner.

Läs mer